Bradáčová jako diplomatka: Nechce komentovat ministrovo rozhodnutí

20.07.2012 10:53

Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová nechce nijak komentovat to, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) rozhodl, že se na post vrchního státního zástupce v Praze vypíše výběrové řízení. „Já tento postup pana ministra komentovat nebudu, ani nemohu," řekla Českému rozhlasu Bradáčová.

Bradáčová jako diplomatka: Nechce komentovat ministrovo rozhodnutí
Foto: tan
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová zatím šéfkou pražských žalobců nebude. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se totiž dosud se šéfem státních žalobců Pavlem Zemanem na jejím jmenování nedohodl. Blažek navíc rozhodl, že chce na tento post vypsat výběrové řízení. A Bradáčová? Ta to nijak nekomentuje.

„Tak já tento postup pana ministra komentovat nebudu, ani nemohu. Je to skutečně vztah mezi panem nejvyšším státním zástupcem, jeho možným návrhovým oprávněním, a jednáním pana ministra. Takže bez komentáře dalšího,“ poznamenala Bradáčová pro Český rozhlas.

Šéf žalobců Pavel Zeman dnes médiím řekl, že s rozhodnutím ministra Blažka nesouhlasí. O obsazení postu přitom podle informací ČTK jednali ve čtvrtek v Brně.

Podle Zemana rozhodnutí odporuje zákonu o státním zastupitelství, protože nejvyšší žalobce navrhuje ministrovi spravedlnosti kandidáty do funkcí šéfů Vrchního státního zastupitelství. Je pak na ministrovi, zda je jmenuje.

Zeman ČTK řekl, že proti výběrovým řízením nic nemá a naopak je preferuje v situacích, kdy je lze pořádat. Nelze prý ale takto postupovat nyní v kauze pražského vrchního státního zástupce, a to i s ohledem na to, že tam již návrh podal.

Mohly by padat žaloby

"Mám za to, že by vypsaní výběrového řízení bylo mimo rámec zákona o státním zastupitelství, a tím pádem se domnívám, že by to bylo právně napadnutelné," zdůraznil nejvyšší žalobce.

Podle něj by mohlo výběrové řízení skončit i podáváním žalob ze strany neúspěšných účastníků výběrového řízení. Zeman uvedl, že se s Blažkem bavili o výběrovém řízení jako o jednom z možných řešení. Očekává, že tato diskuse bude pokračovat.

Stále zůstává Rampula

Český rozhlas upozornil v této souvislosti, že do čela pražských žalobců navrhl Bradáčovou Zeman už v době, kdy resort spravedlnosti vedl Blažkův předchůdce a spolustraník Jiří Pospíšil (oba ODS).

Do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze zatím nebyl nikdo jmenován, takže ve funkci zůstává odvolaný žalobce Vlastimil Rampula.

Už při svém jmenování ministrem Blažek upozornil, že státní zástupci by neměli mít pravomoci bez kontroly. Například jmenování šéfa připravovaného protikorupčního státního zastupitelství by tak nemělo být v moci pouze jednoho žalobce. Blažek tehdy zdůraznil, že ministerstvo je státnímu zastupitelství nadřízené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…