Bramboračka nebo výhra? Právo cupuje sjezd ČSSD

21.03.2011 8:51

Komentář Alexandra Mitrofanova v Právu se vrací ke sjezdu ČSSD. Podle něj totiž výsledky sjezdu vyvolaly nelibost u významných členů ČSSD. A přitom by to tak nemuselo být - za vyrojšivými odsudky lze totiž spíše tušit strach, že bude strana nyní příliš úspěšná a po příchodu k moci zbourá vše, co dnešní koalice vymýšlí.

Bramboračka nebo výhra? Právo cupuje sjezd ČSSD

První ohlasy na sjezd ČSSD od koalice a jejich příznivců nabízely se opakující se argumenty, proč jsou jeho výsledky pro stranu nepříznivé. Sociální demokracie je prý rozpolcená a navíc mandát nového předsedy je slabý. „Bude ještě slabší, když začnou rozbroje v nejužším vedení," poznamenává k tomu komentátor Práva.

„Členská základna chtěla silné jednostranné řízení, nikoliv bramboračku ze zástupců obou směrů," píše dále v komentáři Mitrofanov.

Jak ale uvádí, prováděl na sjezdu strany šetření, připomínající sociologické zkoumání a výsledek jej překvapil. Hovořil totiž s mnoha delegáty sjezdu v kuloárech a vyšlo mu, co se záhy naplnilo. „Dávno před dramatickou volbou předsedy se delegáti shodovali, že si přejí následující schéma. Předseda jeden z dvojice Sobotka - Hašek, druhý prvním místopředsedou. Celkový trend ve straně: uhlazení sporů a společný postup k vyhraným volbám do krajů, senátu a sněmovny."

A proč jsou tedy někteří lidé nyní nespokojení a kdo to hlavně je? „Za významné členy ČSSD, kteří svým nesouhlasem s výsledkem sjezdu údajně ovlivní náladu strany, byli vydáváni Martin Pecina a Jiří Paroubek. V obou případech jde o zveličování důležitosti těchto person," poznamenává Mitrofanov.

Sobotka jako Paroubek?  Možné obavy mohou být tady

Spor se podle něj vede především o nuance. Jde o to, aby vystupování Sobotky nepřipomínalo lidem svou nesmlouvavostí právě Paroubka.

„Za vyrojivšími se odsudky nového vedení a kurzu ČSSD lze tušit strach, že bude příliš úspěšná a po příchodu k moci zbourá budovu, kterou teď staví Nečasova vláda," vysvětluje komentátor. Varuje však před tím, že nynější koktejl namíchaný delegáty může mít i slabiny: bude se tam totiž střetávat spousta osobních ambic, ctižádostí a případných animozit.

OBRAZEM Vítěz Sobotka

„Ve vedení ČSSD jsou nyní inteligentní lidé, kterým by nemělo činit potíže spočítat, že ve svornosti lépe dosáhnou vítězství ve volbách a tím vlastních politických met. Navíc v porovnání s poskládanou koalicí mají výhodu: jsou přece jen jedné politické krve," ukončuje Mitrofanov zamyšlení.

Čtěte také:

Ze sjezdu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

12:54 „To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že ant…