Braňte s námi demokracii! vyzvali Němcová a Žantovský. Zděšení ze situace dětí

02.10.2020 11:54

Po vyhlášení nouzového stavu vinou několikaměsíční nečinnosti vlády se ocitáme ve vážné situaci, upozorňuje poslankyně a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, kandidáti v Praze 1 a 5 s podporou ODS, TOP 09 a STAN. Společně vystoupili ve facebookové předvolební rozmluvě, kde hovořili o ohrožení svobod a demokracie.

Braňte s námi demokracii! vyzvali Němcová a Žantovský. Zděšení ze situace dětí
Foto: Facebookový profil Miroslavy Němcové
Popisek: Miroslava Němcová s Michaelem Žantovským

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí
„Je strašně důležité, abychom v takové chvíli všechny voliče vyzvali, aby přišli k volbám a postavili se spolu s námi na obranu svobod a demokracie, které jsou v poslední opět ohroženy,“ varoval úvodem Žantovský před nebezpečním v podobě vyhlášení nouzového stavu.

Nelíbí se mu, že nařízení nouzového stavu jsou plná slov „zakazuje se, nesmíme se“: „Někdy mám pocit, že s námi vláda zachází jako s malými, nesamostatnými dětmi,“ pokračoval s přesvědčením, že spoustě opatřením by se dalo vyhnout, kdyby se vláda obrátila na své občany jako na zodpovědné jedince.

Poslankyně Němcová jeho slovům přitakávala: „Všechny příkazy jsou brutální, působí zastrašovacím dojmem. Kvůli tomu, koho má naše země na Hradě prezidenta Zemana a šéfa Strakovy akademie, Andreje Babiše, nemáme před sebou snadné období,“ uvedla Němcová a zdůraznila: „Volby jsou příležitost k tomu s tím cokoliv udělat.“

„Volby jsou příležitost pro zaujetí občanského postoje. Všechna slova o chytrém trasování, chytré karanténě se ukázala být prázdná, čelíme krizi, která je ještě horší než ta jarní. Po druhé zavřít ekonomiku si nemůžem dovolit,“ doplnil Žantovský.

Vyjádřil velké nadšení, že se mohl během předvolební kampaně setkávat s voliči. Prozradil, že ale zažil i okamžiky, které jej překvapily: „Na Andělu za mnou přišla starší paní a ptala se: To jste vy? Tak jsem se trochu nadmul s tím, že jsem to já. Ona se divila, že nejsem ve vězení a pak se řekla: Počkejte, vy nejste doktor Rath,“ popsal se smíchem nedávnou historku.

Zažil však i momenty, kdy mu zatrnulo. „Padlo to na mě, když přišla volička nebo volič s tím, že ty poměry musím změnit, protože se to nedá vydržet. Nemám srdce tomu voliči říct, že kdybych byl člověk sebelepší, sebeschopnější, tak sám to nikdy nedokážu změnit,“ dodal Žantovský.


 

Je proto velmi rád, že se podařilo přesvědčit strany, za které společně kandidují, ke spojení sil. „Podařilo se nabídnout voličům alternativu ke stavu, který existuje dnes a nevede nás správným směrem,“ doplnil.

„Základní cíle, které nás spojují – svoboda, demokracie a západní orientace se nám vzdalují, ať už aktivitou prezidenta nebo populismem a nekompetencí vlády; musíme do toho znovu šlápnout,“ vybízela Němcová.

Zamyslela nad tím, jakou věc by v Praze změnila, kdyby měla možnost změnit ji ze dne na den: „Změnila bych dopravu, bydlení a osazenstvo na Hradě a ve Strakově akademii,“ vyjmenovala poslankyně. Ke všem problémům, které politička jmenovala, pak Žantovský přidal i problém vzdělávání. Ale také kultury a drobných živnostníků.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí
Pro Němcovou je horní komora Parlamentu výzva. Zmínila několik důvodů, proč ji Senát láká: „Líbí se mi to spojení sil s tím základem, že se nám nelíbí, co dělá prezident, jak funguje vláda, jak se otáčí kormidlo k autoritářským režimům, k Číně a Rusku,“ uvedla. Senát je pro ni přitažlivý i v tom, že tyto hlasy je v něm daleko více slyšet.

Žantovskému u Sněmovny vždy chyběla přímá vazba mezi poslancem a voličem. „Zatímco Senát je volený na většinovém principu, každý volič může říct, kdo je jeho senátor. To je pro demokracii velmi důležité,“ míní.

Závěrem se věnoval novým opatřením týkajících se zavírání středních škol, ředitelům by dal větší pravomoce. „Je to problém. V první fázi jsem to přijal, dnes si kladu otázku, zda by nebylo lepší, že by o zavírání škol rozhodovali ředitelé a lektoři na základě dat od epidemiologů, lepší než když přijde pokyn od plukovníka Prymuly, že se zítra zavřou školy,“ vyslovil svůj názor.

„Jak v kasárnách,“ přikyvovala Němcová jeho slovům. „Plošnost opatření je to nejhorší, co se nám mohlo stát. Zavření škol na jaře byl zbytečný krok proti rodičům i dětem, nedávalo to žádný smysl. Mám za zlé ministrovi Plagovi, že se nebil více za děti, vzdělávání a pedagogy. Měli hledat jiný systém, než je distanční výuka,“ uvedla.

Vzdělávací systém jako celek by se měl podle Žantovského změnit zejména na základních školách. „Tento systém se jen omezuje na to, jestli jsou děti ve škole, učí se nebo dělají domácí úkoly. Jako kdyby neexistovala jiná možnost,“ uzavřel Žantovský s tím, že nic takového by se nemělo už opakovat. Na druhé straně věří tomu, že vše špatné je k něčemu dobré a poslední rok dokázal lidi více spojit.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…