Bratr George W. Bushe, možná příští prezident, odhalil plány, pokud jde o zahraniční politiku USA

18.02.2015 11:21

Jeden z pravděpodobných republikánských kandidátů na prezidentský úřad ve Spojených státech pro rok 2016 Jeb Bush poskytl agentuře Reuters část svého projevu, který dnes pronese k tématu americké zahraniční politiky. Kritizuje v něm současného prezidenta Obamu a tvrdí, že by Spojené státy měly znovu získat vůdčí roli ve světě.

Bratr George W. Bushe, možná příští prezident, odhalil plány, pokud jde o zahraniční politiku USA
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Agentura Reuters připomíná, že dnešní Bushův projev na diskuzi pořádané think tankem Chicago Council bude jeho prvním příspěvkem k tématu zahraniční politiky USA od prosince loňského roku, kdy oznámil, že vážně zvažuje svoji kandidaturu v příštích prezidentských volbách. „Je velkou ironií, že člověk, který slíbil větší zapojení Spojených států do světového dění, zanechá po odchodu z úřadu naši zemi s mnohem menším vlivem,“ poukazuje bývalý floridský guvernér a bratr exprezidenta George Bushe mladšího.

Jeb Bush spolupracuje dle informací Reuters s asi dvaceti diplomaty a bývalými poradci pro národní bezpečnost, kteří by mu měli v oblasti zahraničí politiky v nadcházejících měsících být nápomocni. Mnozí z nich již spolupracovali s jeho otcem, bratrem, ale i Ronaldem Reaganem. Mezi poradci jsou zastoupeny takřka veškeré ideologické pohledy, které se objevují v Republikánské straně. Tedy od pragmatiků, až po válečné jestřáby. Radit Jebu Bushovi bude např. i bývalý ministr zahraničí James Baker, který svoji funkci vykonával v době „prezidentování“ Bushova otce.

Jak zjistili reportéři Reuters, mezi své poradce Jeb Bush zahrnul také bývalého prezidenta Světové banky Paula Wolfowitze, který je řazen mezi válečné jestřáby. Dále se na seznamu jeho poradců vyskytují dva bývalí ministři obrany Tom Ridge a Michael Chertoff, bývalý poradce pro národní bezpečnost Stephen Hadley či dva bývalí ředitelé CIA Porter Goss a Michael Hayden. Jeb Bush hodlá nastavit vlastní kurz své zahraniční politiky, bez toho, aby snad byla spojována se zahraniční politikou realizovanou v prezidentském úřadu jeho otcem a starším bratrem.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Můj současný cíl je přijít na to, jakým způsobem by mohly Spojené státy opět získat své vůdčí postavení ve světě, a vysvětlit Američanům, proč je tento krok důležitý více než kdy jindy v naší historii,“ zmiňuje Bush ve svém projevu. Zároveň Bush při svém dnešním vystoupení hodlá zdůraznit, že postavení USA jako světového lídra založené na jasně formulovaných principech může přinést užitek celému světu. „Obamova administrativa je bohužel nekonzistentní a nerozhodná. Ztratili jsme důvěru našich spojenců. Naši nepřátelé již před námi zase nemají žádný strach,“ píše Bush.

Konkrétně Bush kritizuje Obamovo rozhodnutí stanovit jasnou linii, kdy je ještě možné režim syrského prezidenta tolerovat a když již nikoli. „Prezident stanovil jasnou hranici a pak ji bez mrknutí oka vymazal. Stejně nepochopitelný a nesrozumitelný byl Obamův reset ve vztahu k Rusku,“ tvrdí Bush. Spojené státy by se dle jeho názoru také měly lépe připravit na hrozby 21. století. „Amerika si nemůže dovolit ten luxus stáhnout se ze světového dění. Naše bezpečnost, prosperita a hodnoty budou zajištěny jedině tehdy, pokud budeme zapojeni i do událostí na opačném konci planety,“ je přesvědčen Jeb Bush. 

 


 

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…