Bratře, můžeš být ministrem. Lidovci dali souhlas Výbornému

23.06.2023 6:30

Předseda sněmovní frakce lidovců Marek Výborný získal podporu širokého vedení lidovců pro kandidaturu na ministra zemědělství.

Bratře, můžeš být ministrem. Lidovci dali souhlas Výbornému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

O výsledku jednání celostátního výboru informoval novináře šéf lidovců a vicepremiér Marian Jurečka. Podporu měl podle něj jednoznačnou. Ihned po hlasování Jurečka oznámil rozhodnutí lidovců nominovat Výborného na ministra premiérovi Petrovi Fialovi (ODS). Jmenování prezidentem Petrem Pavlem a následné uvedení Výborného do funkce v budově ministerstva Fialou se má odehrát za týden. Výborný se chce na ministerstvu soustředit hlavně na zlepšení komunikace, kterou končící šéf resortu Zdeněk Nekula podle svých kritiků nezvládal.

Výborný se chce soustředit také na podporu zájmů zemědělců v Česku i v rámci Evropské unie, zajištění potravinové bezpečnosti, rozvoji ekologického zemědělství a lepší hospodaření s vodou. Na tiskové konferenci zdůraznil také, že lidovci mají ve své gesci Ministerstvo životního prostředí, se kterým chce úzce spolupracovat, například na protierozní vyhlášce. S dalším resortem KDU-ČSL – Ministerstvem práce a sociálních věcí – chce spolupracovat na zjednodušení přijímání zahraničních pracovníků, kteří v zemědělství chybějí. Jako expert na vzdělávání zmínil i výchovu k šetrnému přístupu k životnímu prostředí a udržitelnosti. Za výzvu označil obnovu lesů po kůrovcové kalamitě.

Setkat se Výborný chce v blízké době se zástupci všech organizací spojených se zemědělstvím a potravinářstvím. „Chci, abychom společně provedli analýzu rozpočtové politiky,“ uvedl směrem k zemědělcům. Na téma cen potravin, které podle kritiků Nekula nevzal do ruky šťastně, Výborný řekl, že ministr není tím, kdo ceny určuje.

Prezident už v úterý po jednání s Výborným uvedl, že počítá s jeho jmenováním příští čtvrtek. Bývalý předseda KDU-ČSL má i podporu premiéra. O nástupci Výborného v čele poslanců KDU-ČSL bude sněmovní klub jednat v úterý. Výborný podle svých slov udělá maximum pro to, aby předání jeho dosavadní sněmovní funkce bylo co nejplynulejší.

Fiala dnes novinářům potvrdil, že je na termínu jmenování nového ministra zemědělství s Pavlem domluvený. „Pokud KDU-ČSL potvrdí nominaci, bezprostředně poté – předpokládám začátkem příštího týdne – pošlu panu prezidentovi návrh na jmenování. Termín 29. června platí. Ten den bude nový ministr zemědělství panem prezidentem jmenován a bezprostředně poté bude mnou uveden do funkce. Takto s tím počítáme,“ řekl premiér.

Výborného komentátoři hodnotí jako silného politika, ale připomínají, že není zemědělským expertem. Na tiskové konferenci připomenul, že jeho otec Miloslav Výborný se dlouhodobě zabýval právem a ústavou, jako ministr obrany dovedl Česko k branám Severoatlantické aliance.

Nekula končí ve vládě po roce a půl. Rezignaci plánovanou ke konci června oznámil před týdnem s tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení strany. Rozporuplné reakce vzbudil nejen u odborné veřejnosti kvůli svým postojům ke zdražování potravin nebo úpravou dotací pro zemědělce. Opozice jeho odchod uvítala. Fiala uvedl, že Výborný je zkušený politik s morálním kreditem, který by byl pro vládu velkou posilou.

Změna v čele Ministerstva zemědělství bude sedmá v nynější Fialově koaliční vládě, která funguje zhruba rok a půl. Od vzniku České republiky řídilo tento resort 14 ministrů, Výborný bude patnáctý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…