Brekot začal. „Nejsme Západ!“ Istanbulská úmluva: EU schválila, ale někdo byl proti

10.05.2023 20:30 | Ze sítí

Poslanci Evropského parlamentu dnes podpořili přistoupení EU k Istanbulské úmluvě. Komise navrhla přistoupení EU v roce 2016, ale ratifikace se zastavila kvůli zdrženlivosti několika členských zemí EU včetně Česka. Někteří čeští europoslanci se tak obracejí na českou vládu a důrazně ji vyzývají: „Postavte se za správnou věc a ratifikujte tuhle důležitou a podstatnou dohodu!“ Pro mnohé jsou výsledky hlasování zklamáním, zelenou Istanbulské úmluvě dalo jen osm českých europoslanců. Zlo zní hlavně směrem k ODS a SPD.

Brekot začal. „Nejsme Západ!“ Istanbulská úmluva: EU schválila, ale někdo byl proti
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Istanbulská úmluva je prvním mezinárodním nástrojem, jehož cílem je odstranit násilí páchané na ženách prostřednictvím ucelených právních a politických opatření pro prevenci takového násilí a pro ochranu a podporu obětí.

Evropský parlament dnes vydal doporučení k rozhodnutí Rady ratifikovat Úmluvu o prevenci a potírání domácího násilí a násilí vůči ženám. Poslanci europarlamentu odhlasovali svůj souhlas v hlasováních o orgánech a veřejné správě Unie v následujícím poměru: 472 europoslanců zvedlo ruku pro, 62 bylo proti a 73 se zdrželo hlasování.

Úmluva tak začne platit na evropské úrovni, tedy v oblastech, kde má Evropská unie kompetenci. 

Z českých europoslanců hlasovali pro Jiří Pospíšil, Luděk Niedermayer, Mikuláš Peksa, Marcel Kolaja, Markéta Gregorová, Radka Maxová, dále Dita Charanzová a Martina Dlabajová. Proti hlasovali Ivan David, Hynek Blaško, Alexandr Vondra, Evžen Tošenovský, Jan Zahradil a Ondřej Knotek. Hlasování se zdrželi Tomáš Zdechovský, Michaela Šojdrová, Veronika Vrecionová. Nehlasovali poslankyně Kateřina Konečná a poslanci  Ondřej Kovařík, Martin Hlaváček a Stanislav Polčák.

Soudní dvůr EU v roce 2021 potvrdil, že EU může úmluvu ratifikovat kvalifikovanou většinou. Evropská unie nyní v souladu se stanoviskem soudního dvora z roku 2021 ratifikuje Úmluvu o předcházení násilí na ženách a boji proti němu. Stane se tak šest let poté, co za Evropskou unii úmluvu podepsala česká eurokomisařka Věra Jourová, informuje twitterový účet zveřejňující zásadní hlasování Evropského parlamentu.

Evropská unie dosud úmluvu neratifikovala navzdory četným výzvám Evropského parlamentu kvůli odmítavému postoji několika členských států. Jde o Bulharsko, Česko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu a Slovensko. Podle Soudního dvora EU je možné úmluvu ratifikovat i bez souhlasu všech členských států.

Zároveň poslanci Evropského parlamentu připomínají, že přistoupení EU k Istanbulské úmluvě nezbavuje členské státy povinnosti ji samy ratifikovat, a vyzývají je, aby tak bezodkladně provedly.

Čeští europoslanci se k Istanbulské úmluvě následně vyjádřili na sociálních sítích a k české vládě směřovaly apely na ratifikaci Úmluvy o prevenci a potírání domácího násilí a násilí vůči ženám.

Evropa by rozhodně měla přijmout Úmluvu o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácímu násilí, píše na svém twitteru pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, který Fialovi vzkazuje: „Pane premiére, pojďte se postavit za správnou věc a ratifikujte tuhle důležitou a podstatnou dohodu!“

Europoslankyně Radka Maxová (Nezávislá za ČSSD) byla poměrem hlasování v rámci českých politiků zklamaná. „Jsem opravdu překvapená tím, že jen osm z 21 českých zástupců v Evropském parlamentu hlasovalo pro ratifikaci Istanbulské úmluvy Evropskou unií ve sdílených kompetencích. Jako by vše dobře fungovalo v ochraně obětí a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí. Čísla jsou jiná,“ vyjádřila se.

Marcel Kolaja z Pirátské strany poděkoval všem, kteří schválili ratifikaci Istanbulské úmluvy na evropské úrovni. „Děkuji všem, kteří se spolu postavili proti násilí páchanému na ženách. Patříme přece na Západ, že jo?“ uvedl a ani on nezapomněl jako jeho kolega vyzvat českou vládu k akci: „Nyní zbývá, aby úmluvu konečně ratifikovala i česká vláda,“ doplnil.

Někteří diskutéři promítli polarizující hlasování českých europoslanců do blížících se eurovoleb a projevili jistou skepsi k zvažované společné kandidatuře koalice SPOLU. „Tak nevím, pokud SPOLU udělá spolu eurokandidátku, jak jim to asi bude klapat? ODS, KDU ostuda, ta schýza v ANO je taky luxusní,“ komentoval v kontextu s jejich postoji k Istanbulské úmluvě.

„ODS a SPD jako obvykle spolu, lidovecký tandem přizvukuje. Takže menší podporu než Česko dalo v EP ratifikaci Istanbulské úmluvy jen Maďarsko, Bulharsko a Řecko. V pohledu na postavení žen jsme Balkán, přátelé,“ glosuje hlasování o ratifikací Úmluvy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácímu násilí Marek Švehla.

„Mlátit ženy je konzervativní hodnota,“ soudí podle výsledku hlasování předně europoslanců z ODS Vojtěch Navrátil.

Znechucení z občanských demokratů neskrýval ani Roman Hlava: „To mi prosím řekněte, jak mám dál volit ODS... Už přestávám mít trpělivost,“ tázal se přímo poslance Karla Haase z ODS.

„ODS jak jinak než s SPD. Můžou si tady markeťáci SPOLU říkat, co chtějí, ale Česko na tom nebude dobře, dokud neskončí modrý pták v politickém zapomnění. A obávám se, že tohle nepřijde tak rychle...,“ napsal Martin Podhorný.

„Evropský parlament schválil doporučení ratifikovat Úmluvu o potírání násilí na ženách. Čeští europoslanci a europoslankyně v hlasování nijak nepřekvapili,“ uvedl další komentující.

Poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09) podle svých slov nechápe, proč Istanbulská úmluva vzbuzuje takové kontroverze? „Nijak se neliší od ratifikované úmluvy o právech osob se zdravotním postižením nebo úmluvy o právech dětí. Je to jen hodnotový rámec. Jsem přesvědčen, že kdyby se jmenovala Ženevská úmluva, přijali jsme ji už v roce 2016,“ doplnil.

Součástí úmluvy je mimo jiné určení definice znásilnění a zajištění prevence domácího a sexuálního násilí na ženách, dětech a dalších ohrožených skupinách. Obsahuje zároveň i zajištění odborné pomoci obětem násilí a navrhuje úměrné tresty pachatelům. Schválením tohoto rozhodnutí Rady ratifikovat Úmluvu o prevenci a potírání domácího násilí a násilí vůči ženám dává Evropský parlament Radě v ratifikaci zelenou. Podle statistik každá třetí žena v EU zažila fyzické a/nebo sexuální násilí. Úmluva vstoupila v platnost dne 1. dubna 2014 a EU ji podepsala dne 13. června 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

asi se dočkáme toho co je v Americe běžné, po 50ti létech si nějaká ženská vzpomene že ji nějaký dnešní boháč plesk ve výtahu přes zadek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusembau , 10.05.2023 20:49:15
a dnes ho bude žalovat za sexuální obtěžovaní

|  11 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…