Břetislav Rychlík a Tomáš Peszyński k aféře Ortel. Co chtít víc

30.11.2016 14:10

Nad posledním děním kolem předávání hudebních cen Český slavík se v dnešních Lidových novinách zamýšlí režisér Břetislav Rychlík. Tématu se na svém blogu věnuje také aktivista Pražského Majdanu Tomáš Peszyński.

Břetislav Rychlík a Tomáš Peszyński k aféře Ortel. Co chtít víc
Foto: hns
Popisek: Režisér Břetislav Rychlík

Pokládá si otázku, zda následující slova skutečně pronesla Lucie Bílá: „Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí.“ Uvedená slova pronesla Lucie Bílá proto, že Rom Radek Banga, frontman skupiny Gipsy.cz, na protest proti zpěvákovi a skupině Ortel zapískal a opustil sál při udělování Českých slavíků.

Podle Rychlíka je už samotný pojem Český slavík směšný. „Nic nevyjadřuje tak guberniální rozměr naší pop music. Slavíci, čeští, malí zpěváčci, za hranicemi země neznámí, ale naši. Cvrdlikají nad krásnou zemí, kde je nejlépe před nějakou ošklivostí se zavřít doma do svých pokojíčků,“ píše Rychlík.

Upozorňuje, že se více než čtvrtstoletí zabývá romským holokaustem. Pro Radka Bangu má nejenom pochopení, ale plně jeho postoj podporuje. „Stačí sledovat ten xenofobní a násilím vyhrožující hnus, který proti němu a serveru Romea.cz rozpoutali naši vlastenci. Čeští slavíčci jsou lidé žijící sebezbožňující život zcela mimo realitu, jejich kořeny jsou hluboce v normalizační kultuře, která se vyznačovala cvrdlikáním naprosto bezobsažných textů. Můj oblíbený pan Chesterton o nich psal kdysi: ‚Nestrannost je dnes jen vznešený výraz pro lhostejnost a lhostejnost je jen elegantní výraz pro ignoranci,‘“ uzavírá své zamyšlení režisér Rychlík.

Tématu se na svém blogu věnuje také aktivista Pražského Majdanu Tomáš Peszyński. Tvrdí, že Tomáš Hnídek alias Tomáš Ortel je neonacista. „Jeho minulost to potvrzuje a v jeho životopise nelze nalézt žádnou kapitolu, kde by se s přímočarou neonacistickou minulostí rozloučil. To, že je nácek verze 2.0, tedy takový, který pochopil, kde je zákonný rámec, který se nesmí překročit, a pohybuje se v něm, na celé věci nic nemění. Není to nácek z právního hlediska, na to si dává setsakramentský pozor. Ale z politického a morálního ano. Na sto procent,“ píše Peszyński.

Celý text je ZDE

Slavík je podle něj zastaralá anketa, relikt z dob komunismu, která nemá žádný kulturní, hudební a ani společenský význam. „Dokonce ani nic nesvědčí o popularitě, která se dá snadno určit z čísel prodaných nosičů, zobrazených videí na YouTube a dalších kritérií. Dopad Slavíka je naprosto nulový,“ myslí si.

Problém podle něj nastává, když se vyhlašování této ankety uskuteční na nejsledovanější televizní stanici, v nejsledovanějším čase a kdy má přenos tohoto vyhlašování sledovanost 1 200 000 diváků. „Problém by to nebyl, pokud by v tomto přenosu nevystoupil bez jakýchkoliv skrupulí neonacista Hnídek a sklidil ještě potlesk všeobecně známých osobností. Vzkaz onomu více než milionu televizních diváků je jasný. Neonacisté jsou mainstream. Uvidíte je v sobotu večer na TV NOVA, tleskají jim vaši oblíbení zpěváci a skupiny a celkově jsou akceptovaní jak organizátory, tak spoluúčinkujícími,“ uvedl Peszyński s tím, že tak je to špatně. „Neonacisté nejsou mainstream, ale okraj společnosti. Extremisté a zlo. Hlásají nenávist. Patří do vězení, a ne do televize. Bohužel, pokud nemáme zákonné možnosti k jejich vyřazení ze společnosti, musíme je aspoň bojkotovat, a ne je ukazovat, akceptovat, tolerovat...,“ myslí si aktivista Peszyński.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…