Brexit s dohodou by byl lepší než bez ní, míní prezident Zeman

11.03.2019 21:50

Odchod Británie z Evropské unie na základě dohody by byl lepší než bez dohody. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Drobné odklady hlasování o dohodě v britském parlamentu podle něj mohou přispět k tomu, že se nakonec najde dost poslanců, kteří ujednání podpoří. Skutečnost, že Británie z EU odchází, nicméně prezident označil za neštěstí pro obě strany.

Brexit s dohodou by byl lepší než bez ní, míní prezident Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Vzhledem k tomu, že (vyjednavač EU Michel) Barnier napsal dohodu, která má 540 stránek, tak pochybuji, že by bylo možné tuto dohodu jen tak zahodit a vrátit se k takzvanému tvrdému Brexitu,“ řekl Zeman. „Já jsem považoval, jak víte, Brexit za neštěstí pro obě strany. Ale když už tady je, tak se domnívám, že daleko rozumnější by byla dohoda. Zejména když ta dohoda vázne jen na takzvané irské pojistce, a to je proti těm 540 stránkám trochu málo,“ dodal.

Takzvaná irská pojistka má zajistit, že mezi Irskem a britským Severním Irskem nevznikne pevná hranice. Část britských poslanců ji kritizuje. Podle nich by v případě, že pojistka vstoupí v platnost, Británie fakticky zůstala součástí celní unie s EU.

Hlasování o dohodě o Brexitu by se v britské dolní sněmovně mělo uskutečnit v úterý. Britská vláda dnes popřela spekulace tisku, že vláda v očekávání porážky hlasování nejspíš odloží. Zeman nicméně uvedl, že by odklad o několik dní za problém nepovažoval.

„Mně by nevadilo, kdyby se to o několik dní odložilo, protože občas se stane, že několik poslanců vydá prohlášení, že nakonec tu dohodu podpoří. Takže pokud je to takováto salámová metoda, tak ať je ještě několik kousků salámu odloupnuto a nakonec parlament, byť třeba těsnou většinou, tu dohodu posvětí,“ řekl Zeman.

Británie by měla opustit Evropskou unii 29. března, pokud sama nepožádá o odklad a zbývající sedmadvacítka s tím nevysloví souhlas. Zeman vidí hlavní dopad Brexitu na Česko v ekonomické rovině. „Pro Českou republiku by to primárně znamenalo patnáctiprocentní snížení příjmů z evropského rozpočtu,“ řekl prezident. Podle něj to je vážnější dopad než změna mocenské rovnováhy v EU, v níž podle některých analytiků po Brexitu vzroste role Německa a Francie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …