Británie: Každý dvacátý člověk je muslim. Ale z vězňů je muslimem každý sedmý

15.02.2016 12:21

Britské ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo alarmující čísla, která se týkají počtu uvězněných muslimů. Zatímco muslimem je každý dvacátý Brit, ve věznicích je muslimem každý sedmý Brit. Někteří vězňové dokonce podle zjištění deníku The Daily Mail ze strachu o svoji bezpečnost konvertují k islámu.

Británie: Každý dvacátý člověk je muslim. Ale z vězňů je muslimem každý sedmý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Jak uvádí britský deník, v roce 2004 evidovaly úřady 6571 muslimů ve věznicích, ale o deset let později jejich počet vzrostl téměř na dvojnásobek a činil 12 255. To v praxi znamená, že muslimové tvoří ve věznicích patnáct procent osazenstva, zatímco v běžné populaci je to pouze asi pět procent. Ve věznicích se zvýšenou ostrahou je potom tento údaj ještě vyšší a muslimové mezi vězni tvoří celou jednu pětinu. „Zvyšuje se rovněž vliv muslimských gangů. Dochází k šíření radikálního islámu mezi spoluvězni a mnozí z nich raději konvertují k islámu,“ uvádí The Daily Mail.

„Pokud budou věznice přeplněné islamisty, potom se budou jejich radikální myšlenky šířit mezi další spoluvězně. Reálně tak hrozí, že mnozí vězni budou po propuštění na svobodu páchat další trestnou činnost z této oblasti,“ cituje deník odborníka na terorismus Jonathana Russella z think-tanku Quilliam. Britská vláda si je těchto rizik patrně vědoma, a proto již avizovala svůj úmysl vybudovat věznice určené pouze pro islamisty. 

Jedním z faktorů narůstajícího počtu muslimských kriminálníků je chudoba a v průměru nižší věk. Kriminalita mezi muslimskou populací roste dokonce rychleji než samotná populace. „Z celkového počtu 88 000 vězňů dle aktuálních údajů je 12 660 muslimů. Počet muslimů ve věznicích se zvyšuje po celé Velké Británii. Nejvíce však ve věznicích se speciální ostrahou, kde je z 5885 vězňů 1229 muslimů. Ti tak tvoří celou jednu pětinu uvězněných a v posledních pěti letech toto číslo narostlo o 23 %. Zdaleka největší podíl muslimové tvoří ve věznici Whitemoor v hrabství Cambridgeshire, kde vyznává islámskou víru téměř polovina zdejšího osazenstva.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Ve Whitemooru existuje celá řada různých muslimských uskupení. Mají společné především to, že všichni jejich členové vyznávají nejortodoxnější islám. Modlí se pětkrát denně, dodržují přísné stravovací návyky, nemohou se setkávat s jinými vězni. Stejně tak se nedívají na televizi a ani nehrají počítačové hry,“ prozradil anonymně britskému deníku jeden ze zaměstnanců věznice. Zdejší podsvětí je téměř plně pod kontrolou muslimů a vězňové vyznávající jinou víru se nacházejí v obtížném postavení.

Jak prozradily rozhovory profesorky kriminologie Alison Liebling z univerzity v Cambridge před pěti lety, na mnohé z nich je vyvíjen tlak, aby přestoupili na islám. Jiní přiznali, že se obávají i vařit například slaninu ve společných kuchyňských prostorech, aby se nestali terčem útoku svých muslimských spoluvězňů. „Zejména mladí vězni mají z muslimů takový strach, že radši konvertují. Jiní s nimi vytvářejí aliance s cílem zajistit si ochranu a bezpečnost. Muslimské gangy používají svoji víru jako zástěrku pro násilí a zastrašování. Snáze potom přinutí další vězně přejít k islámu,“ uvedl pro The Daily Mail generální tajemník Asociace vězeňských dozorců Steve Gillan.

Vynucené konverze k islámu považuje za velký problém v britských věznicích také bývalý dozorce a současný konzultant v oblasti práv vězňů Joe Chapman. „Tento problém se stává stále vážnějším. Ročně navštívím čtyřicet až padesát britských věznic a vidím to téměř všude. Potkalo to i několik mých klientů. Do věznice vstupovali jako nemuslimové, ale při propuštění na svobodu již vyznávali islám,“ prozrazuje Chapman. Jeho zkušenosti potvrzuje i nejmenovaná žena, jejíž bratr si odpykává několikaletý trest ve vězení. „Je vystaven šikaně ze strany muslimských spoluvězňů, kteří ho nutí k přestoupení na islám. Při návštěvách pláče a často jeho tělo nese stopy násilí. Zatím vzdoruje, ale nevím, jak dlouho to vydrží,“ stěžuje si žena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…