Británie: Nepodpořil Izrael, vyletěl z vlády

31.10.2023 7:43

V Izraeli se podařilo něco dosud nevídaného. Organizace, která shání peníze na podporu izraelských vojáků a jejich rodin vybrala po bestiálním útoků palestinských ozbrojenců z hnutí Hamás neuvěřitelných 60 milionů dolarů. Šéf Mossadu David Barnea mezitím navštívil o víkendu Katar, aby jednal o propuštění rukojmích zadržovaných v Gaze. A britský premiér Rishi Sunak vyhodil z kabinetu muže, který Izraelce vyzýval k uzavření příměří.

Británie: Nepodpořil Izrael, vyletěl z vlády
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

Organizace Přátelé ozbrojených sil Izraele (FIDF) po strašlivém útoku teroristů z Hamásu ze 7. října 2023 vybrala na podporu izraelských vojáků bezprecedentní sumu – konkrétně 60 milionů dolarů. Peníze jsou určené na pomoc vojákům i povolaným záložákům. Finanční prostředky konkrétně šly na pořízení plazmy pro 1700 vojáků, zdravotnické vybavení pro pohotovost, 70 operačních sanitek, hygienické soupravy pro více než 21 500 vojáků, renovace nemocničních čekáren pro zraněné vojáky, potraviny pro 20 rodin ve finanční nouzi po dobu jejich šichty, soupravy pro osobní pohodu pro více než 60 000 vojáků v boji; Organizace FIDF o tom informovala v tikové zprávě. „Členové týmu FIDF v Izraeli spolu s dobrovolníky poskytují útěchu vojákům a rodinám pozůstalých,“ uvádí se také v prohlášení, o němž informoval server Jerusalem Post.

Steve Weil, generální ředitel FIDF, zdůraznil význam a rozsah podpory.

„Jsme nesmírně vděční za příval podpory, které se nám dostalo během několika dní od vypuknutí války,“ řekl a ocenil rychlou reakci mezinárodního společenství. „Náš neochvějný závazek je pevný a naše odhodlání zůstává rozhodné: Budeme stát při vojácích IDF, kteří odvážně nasazují své životy, aby obnovili bezpečnost, ochranu a mír v Izraeli.“

Původně prý organizace předpokládala, že jí bude stačit suma 50 milionů dolarů, ale jak jde čas a boje pokračují, nyní odhadují, že spotřebují 100 až 150 milionů dolarů.

Minulý týden Židovská federace Severní Ameriky oznámila, že kvůli válce s Hamásem překonala hranici 500 milionů dolarů a vybrala pro Izrael 550 milionů dolarů. V rozhovoru pro deník The Jerusalem Post ve čtvrtek prezident a generální ředitel Židovských federací Severní Ameriky Eric Fingerhut řekl: „Měl jsem pocit, jako bych slyšel příběhy našich předků, kteří čelili existenčnímu ohrožení.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil národu, že v tuto chvíli Izrael neakceptuje případné návrhy na příměří. Z USA souběžně zaznívá, že ani Washington v tuto chvíli nepodpoří jednání o příměří. O prohlášení Bílého domu informoval server Times of Israel. Upozornil také, že Spojené státy tlačí na navýšení přílivu humanitární pomoci do Gazy. V poslední době se podařilo do Gazy dostat 45 nákladů pomoci. Američané prý doufají, že se podaří toto číslo relativně brzy navýšit na 100.

Také britský premiér Rishi Sunak dal najevo, jak se dívá na návrhy uzavření příměří mezi židovským státem a palestinským hnutím Hamás. Nechal z vládního týmu vyhodit člověka, který myšlenku na uzavření příměří přednesl.

Konzervativní poslanec Paul Bristow, který sloužil jako soukromý parlamentní tajemník ministryně technologií Michelle Donelanové, byl z této role vyloučen na základě dopisu, který minulý týden zaslal Sunakovi, v němž obvinil Izrael z provádění „kolektivního trestání“ lidí v Gaze. „Paul Bristow byl požádán, aby opustil svůj post ve vládě po komentářích, které nebyly v souladu s principy kolektivní odpovědnosti,“ uvedl mluvčí Downing Street.

Izraelské obranné síly a bezpečnostní služba Šin Bet podle serveru listu Haaretz zachránily v noční operaci vojína IDF Oriho Megidiše z Gazy. Šéf Mossadu David Barnea navštívil o víkendu Katar, aby jednal o propuštění rukojmích zadržovaných v Gaze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…