Británie čelí další vlně migrace. Řešením má být i doživotní basa pro pašeráky

01.07.2021 16:49

Do Velké Británie během června připlulo podle analýzy BBC více ilegálních migrantů než za celý rok 2019. Za pouhý měsíc jich mělo na britské ostrovy připlout přes dva tisíce, což by znamenalo, že do konce roku se při pokračování tohoto tempa může Británie potýkat až s 20 tisíci ilegálních migrantů, kteří se do země dostanou po vodě. Britská konzervativní ministryně vnitra Priti Patelová se chystá zakročit pomocí novely zákona o migraci. Země by tak mohla následovat příklad Dánska.

Británie čelí další vlně migrace. Řešením má být i doživotní basa pro pašeráky
Foto: Repro YouTube kanál africanews
Popisek: Migranti na italském ostrově Lampedusa

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí
Každý den ostrovní království eviduje více než sto vyloděných ilegálních migrantů. Jen za pondělí na čtyřech člunech jich připlulo 107, v úterý pak dalších 150. Čtvrt tisíce migrantů za dva dny pak není nic neobvyklého, o víkendu jich připlulo až 315.

Británie tak v uplynulém měsíci hlásí ve vyloďování ilegálních migrantů nový rekord, Lamanšský průliv totiž podle analýzy BBC překonaly až dva tisíce z nich.

Pro porovnání je třeba napsat, že cestu přes průliv podniklo za měsíc více migrantů než běžně za rok, a to i před vypuknutím pandemie. Za celý rok 2019 bylo totiž zaznamenáno 1 890 migrantů, kteří do Spojeného království připluli na lodích.

Británie se zřejmě i vlivem těchto nelichotivých statistik chystá pro nový zákon upravující podmínky pro získání azylu. Ministryně vnitra Priti Patelová chystá předložit zákon, který by měl zavést legální cestu k vyvážení migrantů do třetích zemí do doby, než bude rozhodnuto o jejich žádosti o azyl. K podobnému kroku se již uchýlilo i například Dánsko.

Reforma imigračního systému by mohla umožnit i to, že by žádat o azyl mohli jen ti migranti, kteří by se do země dostali pouze legální cestou. Ve hře jsou i doživotní tresty pro pašeráky lidí, kteří pomáhají migrantům při nelegálním vstupu do země.

Návrhy narážejí na tradiční kritiku od levice, pokud by se však neuskutečnily žádné kroky, očekává se, že by migrace při aktuálním tempu dosáhla podle odhadů až toho, že by do Británie připlulo na lodích do konce roku 20 000 migrantů.

V rámci aktuálních počtů připluvších migrantů se ozývá i dlouholetý odmítač migrace a bojovník za brexit Nigel Farage s tím, že by mělo ministerstvo vnitra „jednoduše začít posílat lodě zpět do Francie, místo aby britské pohraniční síly fungovaly jako ‚taxislužba‘ pro nelegální migranty, které do teritoriálních vod Spojeného království často doprovází francouzské námořnictvo“. Francie však dlouhodobě vrácení migrantů, kteří připlují do Spojeného království z jejích vod, odmítá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…