Britská TV tvrdí, že Asad a Rusko kolaborují s Islámským státem

03.05.2016 15:08

Nově uniklé dokumenty, které získala britská zpravodajská agentura Sky News, uvádějí, že syrský prezident Bašar Asád spolupracuje s Islámským státem. A to již mnoho let. Jedním z příkladů této spolupráce byl odchod ISIS z Palmýry.

Britská TV tvrdí, že Asad a Rusko kolaborují s Islámským státem
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Z dokumentů mimo jiné vyplývá i to, že teroristé Islámského státu cvičili pro boj se západními mocnostmi mnohem déle, než předpokládala většina tajných služeb, což jen přiživilo obavy ze skutečnosti, že v Evropě již dlouhou dobu existuje síť spících teroristických buněk.

Dezertéři ISIS uvedli pro Sky News, že jejich někdejší spolubojovníci opustili Palmýru na základě dohody se syrským režimem, což mimo jiné potvrzují i uniklé dokumenty.

Ty dále uvádějí, že režim měnil s ISIS hnojivo za ropu, dokonce i umožnil teroristům několikrát opustit své pozice těsně před tím, než zaútočil. Vše tak ukazuje na to, že syrská vláda s Islámským státem dlouhodobě spolupracovala.

Pravost dokumentů, které Sky News poskytla jedna ze sekcí Svobodné syrské armády, však nelze ověřit. Zatím se však vždy časem jejich správnost potvrdila. Valná většina z dokumentů jsou kopie ručně psaných rozkazů, které rozesílá velitelství ISIS.

Jeden z těchto rozkazů obsahoval instrukce o tom, že je třeba odvézt všechnu těžkou techniku z Palmýry do Rakká, než začne útok. Podle dezertérů běží spolupráce mezi ISIS, Sýrií a dokonce i Ruskem již několik let.

Celý text zde

„Tohle je válka vjemů a narativu a každý se snaží událostmi manipulovat,“ řekl odborník na terorismus Afzal Ashraf z think-tanku Royal United Service Institute. Podle něj jde o jednu z nejkomplikovanějších válek v historii.

„Může trvat i dvacet let, než pochopíme, co se vůbec děje,“ dodal. „Takřka určitě bude existovat určitý způsob komunikace mezi nepřáteli na život a na smrt, a ten bude sloužit pro krátkodobé taktické zisky a ztráty.“

Z dokumentů mimo jiné i vyplývá, že se ISIS připravoval na teroristické útoky v Evropě již přinejmenším od listopadu 2014. Do tohoto měsíce se totiž datuje jeden z rozkazů, které dostala teroristická buňka na cestě ze Sýrie. Teroristé se měli rozdělit do skupin po čtyřech a vycestovat do „zemí nevěřících“, aby se podíleli na operaci „Rozbít obléhání“.

Cílem operace podle jednoho z dezertérů je právě Evropa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…