Britská obchodní komora v ČR se obává Brexitu bez uzavřené dohody

11.03.2018 17:07

Členové Britské obchodní komory v ČR se obávají odchodu Velké Británie z Evropské unie bez uzavřených dohod obou stran. Požadují také, aby během přechodného období platily stejné podmínky mezi Británií a EU jako nyní. Britská obchodní komora to dnes sdělila ČTK. Na 15. března se podle komory připravuje setkání jejích členů se zástupci britských ministerstev včetně ministerstva pro odchod z EU.

Britská obchodní komora v ČR se obává Brexitu bez uzavřené dohody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Pracovní skupina Britské obchodní komory v ČR se minulý týden zabývala tím, jaký postup chystají jednotlivé firmy vzhledem k vystoupení Británie z EU. „Zatímco menší a střední společnosti vyčkávají, na jakém uspořádání se politici dohodnou, velké korporace si nemohou dovolit čekat a připravují se na nejhorší možný scénář, takzvaný tvrdý Brexit,“ uvedla komora. Některé nadnárodní korporace podle ní už zahájily přesun sídla firmy mimo území Británie.

Zasedání pracovní skupiny se zúčastnili představitelé bankovnictví, telekomunikací, daňového a právního poradenství, vzdělávání nebo zdravotnického a farmaceutického průmyslu. Brexit se jejich podnikání dotkne různým způsobem, podle komory se ale všichni shodli na tom, že během přechodného období, které začne platit po 29. březnu 2019, by měly platit stejné podmínky ve vztahu mezi Británií a členskými zeměmi EU jako nyní.

Členové komory podle její tiskové zprávy doufají, že přechodné období budou moci opravdu využít k přípravě na uspořádání nových obchodních podmínek. „Obávají se totiž, že se do března 2019 nestihnou vyjednat všechny podmínky odchodu a větší část přechodného období bude sloužit pro další vyjednávání, a tedy prodloužení současné nejistoty,“ uvedla komora.

Přechodné období by některým firmám stačilo dvouleté, jiné požadují čtyři roky nebo i více let. Zástupci významné právní kanceláře podle komory upozornili na potřebu ujednání o uznávání soudních rozhodnutí mezi Británií a EU.

Britové se pro odchod z EU vyslovili v referendu v roce 2016. Rozhovory o budoucnosti obchodních vztahů mezi Británií a EU ale dosud oficiálně nezačaly. Diskuse se zatím týkaly pouze přípravy „rozvodové“ dohody, jejímiž stěžejními body jsou účet za Brexit, práva občanů EU v Británii po Brexitu a režim na hranici mezi Irskem a Severním Irskem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…