Britský deník rozebírá pád ruského letadla a pozastavuje se nad jednou klíčovou záležitosti

06.11.2015 10:18

Pokud se prokáže, že za pádem ruského Airbusu nad Sinají stojí teroristický útok Islámského státu, značně se dle britského deníku The Guardian navýší cena Putinova vojenského dobrodružství v Sýrii.

Britský deník rozebírá pád ruského letadla a pozastavuje se nad jednou klíčovou záležitosti
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Jak britský deník uvádí, ruský prezident nechal bombardovat Západem podporovanou umírněnou syrskou opozici, ale vedle toho také ruské stíhačky bombardovaly základny Islámského státu v severní a východní Sýrii. „Islámský stát se nechal slyšet, že se Rusku pomstí. Pravděpodobně tak ve jména ISIS učinila jeho buňka na Sinaji, která se ke zničení ruského civilního letadla také přihlásila. Podobný scénář odmítly následně ruské i egyptské úřady. Egyptská buňka Islámského státu však své tvrzení další den potvrdila,“ píše britský deník. Američtí a evropští bezpečnostní experti se nyní dohadují, jestli byla nastražená bomba opravdu příčinou pádu letadla. Budou se však dle deníku Guardian také ptát, proč se cílem útoku stalo právě ruské letadlo a proč chce Putin tak vehementně vyloučit teroristický útok.

„Odpovědí na otázky je Putinovo vojenské dobrodružství v Sýrii. Abychom však byli spravedliví, tak ruský vůdce se veřejně přihlásil k boji proti islámskému terorismu dávno před tím. Rusko totiž samo v minulých letech čelilo několika teroristickým útokům spáchaným čečenskými islamisty,“ uvádí Guardian s tím, že přímým bombardováním Islámského státu však Putin posunul Rusko do přední bojové linie. „Na to nejspíš nebude ruská veřejnost reagovat příliš příznivě, protože po vojenské intervenci na Ukrajině nemá pro něco podobného žádné pochopení. Rusové navíc ještě mají v paměti dlouhou a bolestivou válku v Afghánistánu, při které zemřely tisíce sovětských vojáků. Putina proto přivádí ke vzteku, když Obamova administrativa a britští ministři veřejné hovoří o tom, že Putinovy operace v Sýrii učiní z Ruska terč teroristických útoků,“ konstatuje deník.

Ministr obrany Spojených států Ash Carter minulý měsíc prohlásil, že Putin začal něco, co bude muset dovést až do samotného konce. „To bude mít pro samotné Rusko dalekosáhlé následky a země by se zcela oprávněně měla v následujících dnech začít obávat teroristických útoků,“ cituje The Guardian slova amerického ministra. Podle britského deníku je ovšem nepravděpodobné, že by vzhledem k dominantnímu postavení jeho vlády a kontrole médií zaplatil Putin politickou cenu za pád letadla v krátkodobém horizontu. Nabízí se prý spíš otázka, co může Moskva, pokud vůbec připustí variantu teroristického útoku, udělat v rámci odvetných opatření. „Putin hovořil o adekvátní reakci poté, co budou jasně stanovena fakta. Těžko říci, co to může znamenat v praxi. Možná významnou eskalaci boje proti ISIS nebo expanzi ruských operací i na území Iráku. Případně by také mohlo dojít k zákroku proti islamistům v Čečensku,“ spekuluje britský deník.

Také egyptská vláda má dle britského deníku důvod, proč se bránit variantě teroristického útoku. „Něco takového zavdává ke spekulacím, že vládě jde více o domácí cestovní ruch než o bezpečnost v regionu. To skutečně není odpovědné chování vlády. Fakt, že je prezident Abdel Fatah al-Sisi na návštěvě Velké Británii, je ostudou pro britskou vládu. V posledních měsících se množí důkazy o neoprávněném věznění tisíce odpůrců jeho režimu, což podle mnohých kritiků zvyšuje napětí v zemi. Lidskoprávní organizace Human Right Watch nedávno konstatovala, že situace v oblasti lidských práv je v zemi nejhorší za poslední dekády. Svržení legálně zvoleného prezidenta Morsiho vyslalo negativní signál islamistům v celém region, kteří tak jsou bez šance podílet se na moci demokratickou cestou. Je alarmující, že něco takového podporují také Spojené státy a Velká Británie,“ kritizuje Guardian.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…