Britský expert: Rusko se rozpadne. Možná už za deset až 15 let

30.04.2022 15:17

Britský odborník na bezpečnost Edward Lucas v dnešním rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že už jsme v horké válce s Ruskem. Dle jeho slov je však prý třeba vytrvat a podporovat Ukrajinu – jinak na tom bude Západ hůř.

Britský expert: Rusko se rozpadne. Možná už za deset až 15 let
Foto: Repro min. obrany Ukrajiny
Popisek: Zničená ruská technika

Bývalý šéf zahraniční sekce časopisu The Economist a autor termínu „nová studená válka“ Edward Lucas říká, že k válce na Ukrajině došlo mimo jiné proto, že ruský prezident Vladimir Putin tak dlouho stupňoval akce proti Západu a okolním zemím – a Západ mu ustupoval. 

Co se týče zastavení dodávek plynu do Polska a Bulharska, Polsko může mít dle slov Lucase krátkodobě se zastavením dodávek problém – z dlouhodobého hlediska ale ne. Bulharsko se pak s tím dle Lucase také vyrovná. „Paradoxem je, že se ruským terčem stalo Bulharsko, které je v tomto konfliktu, myšleno v konfliktu mezi Evropou, jež se postavila na ukrajinskou stranu ve válce s Ruskem, a Kremlem, jedna z nejneutrálnějších zemí, která dokonce odmítala prodávat zbraně Ukrajině. Pokud jde o celou Evropu, je třeba se podívat na čísla. Zásobníky s plynem nyní už nejsou tak prázdné, jako byly v zimě a před zimou. Dováží se zkapalněný plyn,“ podotkl Lucas, ale zároveň dodal, že utne-li Rusko dodávky svého plynu, bude to problém a každý bude muset šetřit.

Bude nutno například omezit topení, používání klimatizace i třeba rychlost na dálnicích. „V některých na energii náročných odvětvích bude plyn na příděl. Dá se to ale překonat. Omezení dodávek plynu pro průmysl by byla tvrdá,“ dodal Lucas. 

„Společnost dokáže přinášet oběti, když to má nějaký cíl. Skutečnou otázkou, o které se ovšem málo diskutuje, tak proto je, jak velkou škodu zastavení exportu plynu způsobí Rusku. Platíme miliardy eur denně, ze kterých je financován ruský vraždicí stroj. Musíme být připraveni vydržet chlad, aby Ukrajinci nebyli zabíjeni. Je to i v našem zájmu,“ míní dále Lucas.

Vypnutí dodávek plynu je dle jeho slov spíše psychologickou hrozbou, kterou může Rusko používat místo zbraní. „Lidé se bojí, říkají si, pokud půjdeme do konfrontace s Ruskem, zemřeme, nebo aspoň budeme mrznout, ale tak to není,“ zmínil také Lucas. 

Co se týče Ruska, tam je Lucas přesvědčen, že zemi vládnou fašističtí gangsteři. „Rusko se mohlo vyvinout jinak, mohlo se postupně vydat směrem k normálnímu státu. Mělo ovšem velmi obtížné výchozí podmínky a špatné lidi u moci, takže to nevyšlo. Začínalo s plánovanou ekonomikou, dědictvím sovětského státu jedné politické strany, zdědilo sovětský a ruský imperialismus a také tradičně jiný přístup k moci státu, než je na Západě. Části lidí se líbila sláva Ruska a silný vůdce. Myslím si, že věci se vydaly špatným směrem už v první polovině devadesátých let,“ podotkl Lucas, jenž se domnívá, že ruské impérium se pravděpodobně rozpadne. 

„Válka vytvoří velký tlak mířící proti jednotě ruského státu, a nebyl bych překvapen, kdyby se v příštích deseti či patnácti letech, možná dokonce dříve, současné Rusko rozpadlo,“ myslí si.

„Ukrajina byla nebezpečná pro Rusko, protože se jí začalo dařit. Země, která je stejně postsovětská jako Rusko, kde dominuje pravoslaví, jaké je v Rusku, ukazovala jinou cestu vývoje a výhody svazků se Západem. Byla to země, kde vznikal multietnický národ a byl tam pluralismus. Přitom v pojetí Ruska byla Ukrajina mladší bratr Ruska, tak proč by se jí mělo dařit lépe,“ dodal také k důvodům současného konfliktu na Ukrajině. 

„Putin uvěřil své vlastní propagandě, podle níž je Ukrajina řízena malou bandou nacistů, prozápadními loutkami, které nemají podporu obyvatel. Nepočítal s tím, že Ukrajinci budou za tuto zemi bojovat, ale oni bojují. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet, ale pravděpodobně Ukrajina – byť ve strašném stavu – přežije a v určitém okamžiku už na ni nebude moci ruská armáda dále vojensky tlačit, protože na to nebude mít sílu. Pro Putina to bude problém. Bude muset Rusům vysvětlit, proč se tak strašně snažili a proč získali tak málo: je tu možnost, že pak Rusko zkolabuje a nastoupí jeho dezintegrace. Ale je tu také riziko ruské eskalace, která má vést k tomu, aby se Ukrajina vzdala. Západ pak může ztratit nervy, rozhodnout se, že už tuhle válku nechce (přestat jí pomáhat), a tlačit Ukrajinu k nějaké dohodě s Ruskem,“ zakončil Lucas s tvrzením, že jde o horkou válku – neboť v té studené se nezabíjejí lidé. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…