Britský historik Ash, který psal i o Havlovi: Putin je jako Miloševič. A má větší moc. Dodejme zbraně Ukrajině. Bojujme s ruskou propagandou!

02.02.2015 10:38

Britský historik a publicista Tymothy Garton Ash je přesvědčen, že svět by měl vůči Rusku zaujmout razantnější postoj. Ruský prezident je prý stejný jako bývalý srbský vůdce Slobodan Miloševič. Do boje proti Rusku by se dle jeho názoru měla více zapojit i BBC.

Britský historik Ash, který psal i o Havlovi: Putin je jako Miloševič. A má větší moc. Dodejme zbraně Ukrajině. Bojujme s ruskou propagandou!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Anketa

Kterého politika ČSSD máte nejraději?

3%
0%
38%
0%
5%
0%
23%
hlasovalo: 21857 lidí

Ash tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin je Slobodanem Miloševičem bývalého Sovětského svazu. Prý je stejně špatný, ale má větší moc. Evropa se prý nečinně dívá na to, jak na jejím území dochází ke druhé Bosně. „Evropo, probuď se! Pokud jsme se poučili z naší historie, potom nám je jasné, že Putina musíme zastavit. Ale jak?“ Vybízí Ash k akci. Podle Ashe je nutné pokračovat ve stupňování dalších sankcí a Evropská unie by v tomto ohledu měla zůstat jednotná. „Putinův režim je založen na nacionalismu a protizápadní propagandě. Po Miloševičově vzoru se také Putin neštítí použít žádného nástroje, který má k dispozici,“ přirovnává opět Ash Putina k Miloševičovi.

V dlouhodobém horizontu dle Ashe musí Putin prohrát. „Než ale odejde, bude to stát ještě mnoho krve nevinných lidí na východní Ukrajině a mnoho trápení i v samotném Rusku,“ konstatuje Ash a dodává, že úkolem Západu je toto období zkrátit na minimum. „Ukrajina potřebuje pro boj s Ruskem podporovanými separatisty moderní obranné systémy. Na návrh senátora Johna McCaina již americký Kongres schválil zákon, umožňující vynaložit potřebné finanční prostředky na pořízení těchto zbraní. Teď už záleží jen na prezidentu Obamovi, aby určil načasování a konkrétní obsah těchto dodávek. Dohoda o příměří bude možná jedině tehdy, pokud ukrajinská armáda odrazí ruské útoky a vše uvízne v patové situaci. Někdy prostě mohou zbraně zastavit zase jenom zbraně,“ píše Ash.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Je samozřejmě možné, že tyto dodávky ještě více podpoří ruskou paranoiu a její přesvědčení, že se celý svět spojil proti Rusku. Na druhou stranu, není však ruská paranoia už nyní neúnosná? Nedávno např. tvrdil Putin studentům v Petrohradě, že ukrajinská armáda je jen cizineckou legií NATO,“ podivuje se Ash. Podle britského historika bude optimální, pokud vojenské dodávky pro Ukrajinu zajistí Spojené státy. I přes riziko, že se bude opět tvrdit, že Spojené státy navaří a na Evropu zbude jen mytí nádobí. „Spojené státy nejsou závislé na ruské energii a jsou v celkově výhodnější pozici než Evropa,“ míní Ash.

Zároveň je ovšem Ash přesvědčen, že by celkové náklady na vyzbrojení Ukrajiny měla Evropa v rámci spravedlnosti sdílet se Spojenými státy. Za klíčové považuje Ash čelit ruské propagandě. V této oblasti by prý měla Evropa a zejména Velká Británie udělat mnohem víc. „Tohoto úkolu by se mohla zhostit BBC. Média jsou obvykle nazývána měkkou silou, ale jejich význam je mnohdy stejně důležitý jako Putinovy tanky T-80. Putin investoval do propagandy mnoho peněz a úsilí. Proto spousta lidí v Rusku věří tomu, že Rusko je ohrožováno fašisty z Kyjeva, expanzivní NATO a dekadentní EU,“ nabádá Ash.

„Nejde o to, abychom šířili naše vlastní lži, ale o to, aby se mohli lidé dostat ke spolehlivým a objektivním informacím. Pro tento účel je nejlepší využít BBC. Spojené státy mohou mít nejlepší letouny na světě, Německo zase nejlepší obráběcí stroje, ale Velká Británie se může pochlubit nejlepším mezinárodním televizním vysíláním,“ je přesvědčen Ash. Britský publicista uvádí, že ruská mutace vysílání BBC zasahuje asi sedm milionů posluchačů a v ukrajinském jazyce se jejich počet ztrojnásobil v období konfliktu na 600 000. „Rusové a Ukrajinci potřebují vyvážené informace. To sice Putina nezastaví v nejbližších dnech, ale nakonec to může sehrát svoji roli. Diktátoři vítězí v krátkodobém horizontu, demokracie zase v dlouhodobém,“ tvrdí v optimistickém duchu Ash.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…