Britský novinář: Kdo chce odchod Británie z EU, pomáhá Putinovi. Rusko podporuje fašismus, vidíme to na Slovensku

10.03.2016 13:04

Novinář Ben Judah ve svém komentáři publikovaném v britském deníku The Independent konstatuje, že kdo podporuje vystoupení Velké Británie a dalších států z Evropské unie, touží po tom, aby evropský kontinent ovládl ruský prezident Vladimir Putin.

Britský novinář: Kdo chce odchod Británie z EU, pomáhá Putinovi. Rusko podporuje fašismus, vidíme to na Slovensku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimir Putin

Judah tvrdí, že si přeje brexit z předních světových politiků pouze ruský prezident Vladimir Putin. „Rusko tlačí na Evropskou unii, aby upustila od sankcí. Nejúčinnější zbraní Moskvy jsou syrští uprchlíci. Jak nedávno upozorňoval vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove, Rusové společně s Asadovým režimem využívají migrační krizi k narušení evropských struktur a soudržnosti. Právě v těchto chvílích ruské bojové letouny bombardují severní Sýrii a tlačí uprchlíky do Německa. Rusové doufají, že tak přinutí Berlín zrušit sankce,“ píše Judah.

Za druhý nástroj, prostřednictvím kterého se snaží Moskva uškodit Evropské unii, považuje Judah „evropský fašismus“. „V dobách komunismu podporoval Kreml krajní levici, nyní sponzoruje krajní pravici. Ve Francii financují ruské banky xenofobní Národní frontu v čele s Marine Le Penovou. Stejně tak ve střední Evropě ruské zpravodajské služby podporují euroskeptické politické strany,“ uvádí Judah, podle kterého jde prezidentu Putinovi především o svržení německé kancléřky Angely Merkelové.

Celý text  v angličtině najdete ZDE.

„Kremelská propaganda doufá, že migrační krize přinese vzestup evropské krajní pravice. Ruská propaganda proto přiživuje v médiích i na YouTube protiuprchlickou hysterii. Bohužel se zdá, že je ruská propaganda úspěšná. Svědčí o tom například výsledky parlamentních voleb na Slovensku, kde dosáhly největších zisků protiuprchlické strany,“ uvádí Judah a kritizuje zastánce odchodu Velké Británie z Evropské unie v čele s londýnským starostou Borisem Johnsonem. „Jako by si neuvědomovali, že se nenacházíme někdy v roce 1996, ale 2016, kdy Evropa povážlivě hnědne.“

Judah poukazuje na to, že Velkou Británii tlačí k odchodu z EU ruská agentura Sputnik, cizojazyčný zpravodajský kanál Russia Today, a dokonce i ruská ambasáda. Putinovi jde údajně o zastavení evropské expanze na východ. „Chce ponechat Ukrajinu a Gruzii v šedé zóně mezi Ruskem a Evropou, kde by mohla Moskva kdykoli vojensky zasáhnout. V neposlední řadě si přeje rozpad Evropské unie, protože s jednotlivými 28 členskými státy by si Rusko poradilo mnohem snadněji než s pěti set milionovým evropským blokem,“ je přesvědčen Judah.

„Příznivci brexitu se starají pouze o Velkou Británii, ale uniká jim širší význam celého procesu. Naprosto ignorují fakt, že by tím napomohli k dosažení cílů ruského diktátora Putina,“ má jasno Judah.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…