Brněnská kauza v obrátkách: Hladíkův advokát a vlivný lidovec měl radit šéfovi bytového gangu

25.10.2022 22:21 | Analýza

V souvislosti s bytovou kauzou v Brně kromě kanceláře kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka policie prohledávala i kancelář dalšího vlivného lidovce, Filipa Ledera. Podle kriminalistů se dostal do „střetu zájmů“, když dával rady skupině byznysmena Michala Horkého. Leder to však odmítá, píší o tom Seznam Zprávy.

Brněnská kauza v obrátkách: Hladíkův advokát a vlivný lidovec měl radit šéfovi bytového gangu
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

Hladíkova pravá ruka Filip Leder v Brně vedl za lidovce vyjednávání o nové koalici, seděl v zastupitelstvu a taky byl místostarosta městské části. V minulém období předsedal koncernu brněnských městských firem a také vedl představenstvo odpadové společnosti SAKO se stamilionovými zisky.

V případu přidělování obecních bytů v brněnské městské části Brno-střed, v němž skončilo ve vazbě sedm lidí, obviněný není. Vyšetřovatelé ho však viní ze střetu zájmů. 

Původní zdroj ZDE.

Podle policejních dokumentů, do kterých Seznam Zprávy nahlédly, totiž advokát rozdával právní rady svému kamarádovi Michalu Horkému. Právě brněnský byznysmen Horký přitom podle kriminalistů vedl organizovanou skupinu, která ovlivňovala privatizace městských bytových domů a pokusila se ovládnout městskou Pískovnu Černovice.

„Leder nad rámec právních služeb poskytuje Horkému i další služby a informace, vystupuje v jeho prospěch v souvislosti s privatizací majetku města Brna, kdy vzhledem k jeho členství v orgánech města Brna takto jedná ve zřejmém střetu zájmů,“ napsali policisté.

Uvedli také, že pokud Horký potřebuje nějaké své cíle a záměry prosadit na úrovni komunální politiky města Brna, tak se jde radit za Lederem do jeho kanceláře.

Leder takové tvrzení odmítá. „Co se týče byznysu, řešili jsme (s Horkým) spíš okrajové věci. Vím, jak je v zákoně upravený střet zájmů, a v žádném případě nikdy nepřebírám právní zastoupení, tak abych se do střetu zájmů dostal. To, co je tam uváděné, není pravdivé,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Nevidí proto důvod vyvozovat politickou odpovědnost. „Samozřejmě se obávám těch mediálních konstrukcí, ale nemám s tím nic společného,“ dodal.

Hladík pro Seznam Zprávy uvedl, že je Leder „v podobné procesní záležitosti“ jako on sám. Byla mu provedena prohlídka kanceláře a byl podat vysvětlení. „Neřeším za něj osobní věci a jeho podnikání. Nemám informace, o čem pan Leder hovořil s policií,“ sdělil s tím, že brněnská organizace si musí jít znovu pro politickou důvěru a s Lederem bude v následujících týdnech o situaci hovořit.

Brněnská bytová kauza otřásá lidovci. Čachry s prodejem obecních bytů v obvodu Brno- střed se dotýkají i Petra Hladíka, lídra místní KDU- ČSL a nominanta na ministerstvo životního prostředí. V jeho kanceláři na magistrátě probíhala policejní razie a Hladík sám byl na policii, podle svých slov podat vysvětlení.

Petr Hladík, místopředseda KDU- ČSL a dlouholetý předseda její mládežnické organizace, byl považován za jednu z největších nadějí lidové strany. Po komunálních volbách, ve kterých chtěl originální kampaní porazit primátorkou Martinu Vaňkovou z ODS, se účastnil vyjednávání o koalici, pak přišla nabídka nahradit Alenu Hubáčkovou na ministerstvu v Praze. Hladík už měl domluvený termín u prezidenta Miloše Zemana, schůzka ale byla po odhalení bytové kauzy odložena.

 

 

Lidovci věří, že celá věc se vysvětlí v Hladíkův prospěch a proto nového kandidáta na ministerstvo nehledají. Provizorně jej má řídit ministr práce a sociálních věcí, předseda lidovců Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…