Brusel má prý strach z Babiše. Až se ujme vlády, doplní prý děsivou visegradskou partu

23.12.2015 9:25

Bruselský zpravodaj Financial Times Peter Spiegel poskytl rozhovor středečním Hospodářským novinám. Světoznámé noviny si všímají i Česka, a to především v souvislosti s tím, jak se prezident Miloš Zeman vyjadřuje k uprchlické krizi. Ale nejen kvůli tomu. Bruselem prý obchází strach z ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Brusel má prý strach z Babiše. Až se ujme vlády, doplní prý děsivou visegradskou partu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Evropští politici a eurokomisaři si prý téměř kladou za čest, když mohou poskytnout rozhovor Peteru Spiegelovi  z Financial Times. Slavné noviny prý čtou nejvlivnější lidé v dnešním světě a údajně si všímají i České republiky. Podle novináře za to můžeme poděkovat především prezidentu Zemanovi. Ale zatím prý nepatříme do stejné kategorie s často kritizovaným Maďarskem Viktora Orbána. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je prý vnímán jako schopný politik, s nímž je možné dospět ke kompromisu. Totéž se podle bruselských politiků nedá říct o Orbánovi, slovenském premiérovi Robertu Ficovi či nové polské vládě.

„Lidé tady se ale obávají, že se to v budoucnu může změnit, pokud se k moci dostane Andrej Babiš. Ten je totiž ostatním lídrům Visegrádské čtyřky mnohem více podobný – větší populista, méně svolný ke hledání kompromisů,“ poznamenává Spiegel. „Je to možná nefér, ale jeho výroky k migraci a k Řecku k této image přispívají,“ doplňuje.

Lidé působící v Bruselu prý nesledují jemné rozdíly v politických vyjádřeních, názor si udělají velmi rychle a Babiše si zkrátka už zaškatulkovali. To, že v Česku slaví úspěch se svými populistickými názory lidi z Bruselu jen utvrzuje, že je jejich názor správný. „Celkově můžeme pozorovat, že se z Visegrádu vedeného středovými stranami posouváme k uskupení nejvíce populistických států v Evropě,“ pokračuje v popisu situace bruselský novinář. Řecko je zatím vnímáno jako populističtější, ale pokud se i v Česku dostane k moci muž, který nebude chtít jednat, může se to změnit.

Prezident Miloš Zeman sice také často sahá k populistickým výrokům, ale Brusel se prý v naší politice vyzná natolik, že vnímá Miloše Zemana jako člověka bez reálné moci, kterého už lze jen těžko odlišit od Václava Kaluse. Zeman sice sliboval, že bude pro evropským prezidentem (na rozdíl od Klause), ale realita je zcela opačná. V srdci EU si zkrátka mnohem více všímají kroků Bohuslava Sobotky než Miloše Zemana.

To ovšem nic nemění na tom, že rozumně uvažující diplomaté v EU chápou kvóty na přerozdělování uprchlíků jako naprosto špatné. A nejen to. „Zaprvé, vzrůstá vztek na Němce, a to napříč Evropou. Ostatní státy už mají dost německého panovačného chování,“ prozrazuje Spiegel. Rýsuje se prý v podstatě jednotná fronta proti německé kancléřce Angele Merkelové, která podle diplomatů jedná zbrkle, protože doma ztrácí politické body. Lídři v Bruselu přicházejí na to, že Visegrádská čtyřka měla pravdu s kritikou kvót, ale s Orbánem odmítají jednat, protože je příliš arogantní. A tady přichází šance pro Bohusalva Sobotku jako pro člověka, který kvóty sice také odmítá, ale nezavřel si dveře k jednání tím, že urazil každého, koho potkal.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…