Brusel posílá do Česka stížnost kvůli Romům. Příliš jejich dětí prý chodí do speciálních škol

05.10.2014 9:21

Bruselu se nelíbí, že mnoho českých Romů chodí do speciálních škol. Evropská komise kvůli tomu zaslala české vládě oficiální žádost, proč se v Česku nedaří lépe a rychleji začleňovat romské děti do běžných škol. Kabinet Bohuslava Sobotky má na odpověď dva měsíce. Když s ní ale EK nebude spokojená, může český stát nakonec skončit před Soudním dvorem EU, upozorňuje web České televize.

Brusel posílá do Česka stížnost kvůli Romům. Příliš jejich dětí prý chodí do speciálních škol
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

Podle Kanceláře veřejné ochránkyně práv speciální školy navštěvuje až 35 procent Romů. Ministerstvo školství tvrdí, že je to jen 26 procent.

Jenže Martin Šimáček z Agentury pro sociální začleňování uvádí, že v populaci existují zhruba 2 až 3 procenta dětí s lehkým mentálním postižením, nikoliv zmiňovaných 26 procent.

Server upozorňuje, že pokud Česko s oficiální odpovědí neuspěje, Brusel má připraven ještě tvrdší krok, tzv. odůvodněné stanovisko. Pokud by ani poté nebyl spokojen s odpovědí české vlády, může Evropská komise proti státu zahájit žalobu před Soudním dvorem EU, který sídlí v Lucemburku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…