Brusel zamořený drogami: Komisařka zjistila děsivá čísla

06.09.2023 16:49 | Monitoring

Drogoví dealeři přímo pod okny Evropské komise? Brusel se potýká s narůstající spotřebou cracku a dalších narkotických látek, naznačuje předběžný výzkum nově jmenované belgické protidrogové komisařky. S rozšířeným narkomanstvím mají problém rovněž vlámské Antverpy, kde byl zjištěn největší výskyt kokainu v odpadních vodách ze všech měst v Evropě. Řešení prý není jednoduché. Žena jmenovaná do nově zřízené funkce pro boj s drogami odmítá kriminalizaci uživatelů a volá po „evropské strategii“, která zamezí tomu, že by se tyto látky vůbec dostaly na kontinent.

Brusel zamořený drogami: Komisařka zjistila děsivá čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Drogy, ilustrační foto

O narůstajícím problému s drogami promluvila belgická národní komisařka pro drogovou politiku Ine Van Wymerschová v rozhovoru pro server POLITICO. Uvedla, že spotřeba narkotických látek v zemi za poslední roky prudce vstoupla. Oblíbenou pochutinou místních narkomanů je prý tzv. crack, tedy cenově dostupnější verze kokainu, která se poprvé rozšířila v 80. letech v chudých čtvrtích amerických měst. O tom, že se vysoce návyková látka nově stala populární také v Beneluxu, se píše už nějakou dobu.

Právě server POLITICO již letos v březnu označil belgické město Antverpy za „kokainové hlavní město Evropy“. Chemický rozbor tamních odpadních vod totiž ukázal, že vlámská metropole má největší spotřebu této drogy na celém kontinentu. S průměrným množstvím 2381 miligramů na 1000 obyvatel denně Antverpy výrazně převyšují další dvě města s nejvyšší spotřebou kokainu: Tarragonu (1610 mg) a Amsterdam (1142 mg). Průměrná denní spotřeba v Antverpách se navíc od roku 2020 více než zdvojnásobila.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29571 lidí

S narůstajícím problémem narkomanství se však nyní potýká také belgické hlavní město a mocenské centrum Evropské unie – Brusel. Předběžné šetření nově jmenované drogové komisařky, které vychází z otevřených zdrojů a údajů od místních policistů, konstatuje, že závislost na cracku „se zdá být v bruselském regionu na vzestupu“, a dodává, že důsledky jsou „silné a nebezpečné“. Obzvláště problematickým místem je prý jižní nádraží Gare du Midi, kde nově zřízená národní protidrogová agentura prováděla svůj předběžný výzkum. Problém s návykovými látkami se však vyskytuje zdaleka nejen tam.

Místním obyvatelům už dochází trpělivost. Nově vytvořené občanské hnutí, složené ze 40 sousedských výborů, zaslalo dopis bruselské komunální vládě, v němž si stěžuje na sociální problémy spojené s prodejem a užíváním drog ve městě.

Konkrétně nádraží Midi a další podobná místa, jichž v Bruselu není málo, jsou pro drogové dealery ideálním působištěm, neboť se tam vyskytuje mnoho bezdomovců a nedokumentovaných rezidentů, kteří jsou jejich typickými klienty. Řešení však podle místních orgánů není jednoduché. „Je to složitý problém, který vyžaduje složitá řešení,“ uvedla Van Wymerschová s tím, že účinný boj proti drogové kriminalitě musí být „multidisciplinární“ a musí zahrnovat jak bezpečnostní, tak preventivní opatření, například sociální podporu. „Řešením nejsou vyšší tresty pro uživatele,“ dodala Van Wymerschová.

Celý problém podle ní začíná v zemích, jako je Kolumbie nebo Ekvádor, kde se kokain vyrábí, načež se dostává do Evropy skrze přístavní města, jako jsou Antverpy. Tam úřady loni zadržely historicky rekordní množství této zakázané látky – 110 tun. Belgický problém s drogami chce Van Wymerschová řešit pomocí „evropských řešení“. „Opravdu si myslím, že potřebujeme evropskou strategii, abychom zabránili tomu, že by se kokain dostal do Evropy,“ říká protidrogová komisařka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V Brně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRexxrothak , 06.09.2023 17:24:19
se to valí na radnici a vláda toleruje feťáky.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…