Brutální arogance moci USA a bordel, který ve světě způsobily. Czech Republic first. Toto nám o Trumpovi řekli Babiš, kníže, Doubrava či Okamura

20.09.2017 16:23

ANKETA Prezident Spojených států amerických promluvil na zasedání Valného shromáždění OSN. Co si čeští politici myslí o jeho slovech, v nichž podporuje existenci národních států, vlastenectví a suverenity?

Brutální arogance moci USA a bordel, který ve světě způsobily. Czech Republic first. Toto nám o Trumpovi řekli Babiš, kníže, Doubrava či Okamura
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Americký prezident Donald Trump při svém projevu na Valném shromáždění OSN řekl: „Voláme po velkém probuzení národů, oživení jejich ideálů, jejich hrdosti a vlastenectví,“ vyzval. Právě to je podle něj největší úkol současnosti, z něhož se jednou budeme zpovídat historii.

„Vždy budu mít na prvním místě Ameriku,“ zdůraznil Trump, přičemž použil známý slogan America first. „Vy, představitelé dalších zemí, byste rovněž měli klást vždy na první místo vaše země,“ vyzval sál. „Národní stát je stále tím nejlepším prostředkem pro pokrok,“ řekl.

„My v Americe se nehodláme snažit vnucovat komukoliv náš styl života, spíše chceme vytvářet zářný příklad pro každého,“ řekl Trump doslova a dodal: „V zahraniční politice obnovujeme princip suverenity.“ 

Czech Republic first

Co o těchto výše uvedených slovech míní čeští politici? Velká část politiků s jeho slovy o vlastenectví, národě či suverenitě souhlasí, ale někteří říkají, že právě USA často porušují suverenitu ostatních a vnucují jim své hodnoty.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz k těmto Trumpovým principům přihlásil. „To, co řekl prezident Trump, si myslím už dlouho. Česká republika musí hájit své národní zájmy jako první, nikdo jiný to za nás neudělá. Nemůžeme sedět v koutě a doufat, jak co dopadne. Proto musíme mít takové politiky, kteří se v zahraničí neztratí, domluví se a hlavně vědí, jak se mezinárodní politika dělá,“ řekl Babiš.

„Když se podíváte na současného premiéra nebo ministra vnitra, je jasné, že toho moc nevyjednají, jelikož neumějí ani anglicky. I v rámci EU je přirozené, že politici hájí zájmy své země. Němci svoje, Francouzi svoje a my nesmíme stát opodál. Heslo ‚Czech Republic first‘ by měl zastávat každý český politik, který to s naší zemí myslí dobře,“ dodal Babiš.

Lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na dotaz nereagoval.

„Tato Trumpova výzva, která vychází z článku 1 mezinárodního paktu o občanských a politických právech, však byla v jeho další části projevu popřena, když přímo vyhrožoval jinému národu a státu zničením. USA totiž jadernou zbraň v boji použily, a to zatím neudělal žádný jiný stát. Jeho projev je tedy nedůvěryhodný,“ myslí si předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Beru to tak, že mluví především ke svým voličům, ať už hovoří na jakémkoliv fóru. Je ale jasné, že Amerika bude hájit především své zájmy a se současným prezidentem o to více. Její angažmá ve světě ale bude nadále nutné a v praktických krocích to bude, myslím, provádět i Donald Trump. Stát není jeden člověk a USA se nemohou ani teď přestat zajímat – ve svém zájmu – o Evropu,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Když každý bude sledovat pouze své egoistické národní zájmy, bude nalézat shodu poněkud obtížně. Co znamená pro Spojené státy obnovit princip suverenity, mi musí někdo chytřejší než já teprve vysvětlit,“ vyjádřil se čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Římská říše, Rakousko-Uhersko, Hitlerova Evropa…

„Souhlasím a dodávám, že být vlastenec, hájit zájmy své země a národ by v Evropě měla přestat být ostuda. Evropskou civilizaci vybudovaly národní státy ve vzájemné spolupráci i vzájemné soutěži, a tak je to i přirozené. Všechny pokusy ovládnout Evropu nebo její část odnárodnit od starověkých  Římanů přes středověkou Římskou říši, Rakousko-Uhersko či Hitlera nikdy neuspěly a ztroskotaly na rozdílném zájmu národů. A tak skončí neslavně i EU. Naše spolupráce musí být dobrovolná a každý národ a stát musí hájit zájem svých národů a navzájem pak Evropané musejí hledat shodu na základě rovnoprávné spolupráce, nikoli diktátu nevolených úředníků z Bruselu. Americký prezident dnes říká jen to, co já žádám celá leta,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„O politicích se říká, že něco jiného si myslí, něco jiného říkají a něco jiného dělají. Donald Trump je toho zářný příklad. Nemyslím, že svůj projev myslel vážně. Je to spíše rétorika k jeho příznivcům dovnitř USA,“ myslí si europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch uvedl, že je zastáncem suverénního a hrdého státu, který ctí své tradice a historii, dokáže si přiznat chyby a poučit se z nich. „A budu věřit, že prezident Trump myslí svá slova o ‚nevnucování‘ vážně. V minulosti tomu tak někdy nebylo. Každá země má dbát v první řadě o blaho vlastních občanů, chránit jejich bezpečnost a v rámci možností pomoci těm, kteří to potřebují,“ míní Černoch.

„Donald Trump zdůraznil v OSN význam suverenity států, což je v době, kdy suverenitu dlouhodobě zpochybňuje Evropská unie a kdy suverenitu Ukrajiny zpochybnilo Rusko, docela zásadní akcent. Suverénní stát může respektovat demokraticky vyjádřenou vůli svých občanů, což kontrastuje s často uplatňovaným přesvědčením některých politiků, že vědí, co je pro občany dobré, a proto jim nepotřebují naslouchat, že jim mohou své přesvědčení nadiktovat. Zřetelně vychází z toho, že vztahy mezi státy mají být založeny na pragmatickém vyjednávání o průniku zájmů, nikoli na ideologických nebo propagandistických teoriích. To je také jasné popření nároků nábožensky odůvodňovaného terorismu. Americký prezident situaci ve světě nejen interpretuje, ale nabízí i metodu, která umožňuje mnohem širší mezinárodní spolupráci,“ říká europoslanec Svobodných Jiří Payne.

„Absolutně souhlasím a podepisuji. Byl bych velmi rád, abychom měli i u nás více politiků, kteří chtějí pěstovat národní hrdost a vlastenectví, a nikoliv sebemrskačsky podkopávat naše národní sebevědomí. Národní stát je podle mého názoru jediná entita, která dlouhodobě může žít na základě demokratických principů. Snaha rozbít národní státy s cílem utvořit jeden evropský superstát je nebezpečný ideologický plán přinášející nám stále hlubší demokratický deficit,“ varuje poslanec ODS Jan Skopeček.

 „Zní to divukrásně. A sám Trump měl zřejmě opravdu v úmyslu vygruntovat hlavně svinčík, který po ‚neokons‘ zdědil doma. Jenže ‚deep state‘, nad jehož kandidátkou si dovolil vyhrát, ho vzal pod krkem. A nutí ho ono ‚America first‘ obrátit zpátky do kolejí brutální arogance moci v okolním světě. Pod takovým tlakem dostává suverenita jiných zemí zabrat – zvlášť nepořídily-li si arzenál jaderné odvety. Pokud nás ovšem k ‚probuzení hrdosti a vlastenectví‘ vybízí muž cestující Air Force One, za slovo by ho nevzal jen trouba nebo bačkora. Naší suverenitě škodí hlavně posluhování politice NATO i EU – a smíření s koloniálním postavením české ekonomiky. Týpkům, co umějí dělat jen poskoky cizí moci, teď staví zrcadlo i šéf největší velmoci. Na to, jak před tím ‚elity omezené suverenity‘ budou kličkovat, bude podívaná k popukání,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála

Věrni půdě, věrni vlasti

„Věrni půdě, věrni vlasti, to byla hesla a myšlenky první republiky, která vzkvétala a bohatla. Můžeme být členem jakéhokoliv společenství v Evropě i na světě, ale kořeny, národní tradice, příslušnost k vlasti, v případě potřeby ji i bránit a podobně, to vždy zůstane a musí zůstat v nás samých. Prezident Trump má pravdu, ty myšlenky nejsou nové, ale jsem rád, že je někdo konečně řekl,“ uvedl poslanec ANO Pavel Šrámek.

„Souhlasím. Pro US to je schůdná cesta a asi i potřebná. My se tímto postupem můžeme řídit bohužel jen částečně. Na rozdíl od velmocí sami se neubráníme. Je nás málo a náš trh je malý. Potom nám nezbývá, než spojovat se s našimi podporovateli. A tam jsou zásadně lepší demokracie než na první pohled i vábivé totality a polototality. Snadná otázka pro potenciálně zblblé voliče: ‚vážně si myslíte, že pro nás budou dobré státy a vůdci, kteří ani vlastním lidem nedopřejí svobodu a demokracii? Když blbě zacházejí s vlastními lidmi, jak se budou chovat vůči cizím?‘ Trump se zjevně ve své politice řídí heslem Karla IV.: prospěch vladaře se posuzuje jedinou věcí – co udělal pro vlastní národ. Možná že bychom si měli na to občas vzpomenout,“ říká poslanec TOP 09 František Laudát.

„Krásná slova. Ale jen slova. Kéž je následují i odpovídající činy,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„S tím samozřejmě souhlasím. Že preferuji národní stát, posílení jeho národní (svébytné) pozice, tedy posun zpět ke dříve platícím pravidlům, jsem ostatně vyjádřil i svou podporou a kandidaturou za hnutí Referendum o Evropské unii, které toto prosazuje a vyzývá k široké a otevřené diskusi na toto téma. ‚Eurostát‘, který potlačuje, až likviduje národní státy a ke kterému Evropská unie spěje, je špatnou cestou. Na rozdíl od zastánců federalizace EU, kteří jakoukoliv diskusi na toto téma odmítají a brání jí, jsme pro otevřenou diskusi na toto téma s následným rozhodnutím občanů o budoucím pokračování a směřování ČR, tedy pro referendum o Evropské unii, uvedl poslanec Karel Fiedler, jenž kandiduje za hnutí Referendum o EU.

„Národy historicky byly hybately pokroku. Současná EU chce potřít národní identity a chce je nahradit jednou jedinou, a to evropskou. Myslím, že Brusel po tomto prohlášení znervózní a přidá na tempu v evropské integraci, protože správně pochopí, že tato slova byla určena hlavně členským zemím  EU,“ říká poslankyně ANO Ivana Dobešová.

USA dává do zbrojení 15 799 miliard korun

„Pan Trump pouze zopakoval své předvolební sliby a veřejně prozradil, co Amerika dělala posledních 72 let. Na úkor ostatního světa buduje svou roli hegemona, národa nad všechny národy. Zpočátku měli jako nepřítele Sovětský svaz, který se snažil vytvořit protiváhu, ale ten byl poražen. Nyní není ve světě odpovídajícího silného protihráče. USA dává do zbrojení 15 799 miliard korun, což je více peněz než druhý až desátý stát za nimi dohromady. Pro zajímavost, Rusko na šestém místě dává 1 230 miliard korun. Za poslední roky se Američanům podařilo po světě rozjet desítky válek a bohužel se nastolit mír nikdy nepodařilo. Asi proto, že mír nebyl cílem, ale byly to pouze ekonomické a politické zájmy. Tyto konflikty ale zatěžují statní rozpočet USA, protože zisky plynou do soukromých kapes. A tak přichází prezident Trump s geniálním plánem, jak náklady za bordel ve světě, který způsobili, přesunout na ostatní státy. A pokud to NATO nepochopí, tak zaplatíme za růst Ameriky my všichni ostatní,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„Bohužel význam Trumpova projevu v OSN je nulový, stejně nulový význam měly třeba i kecy francouzského Macrona. Je to jenom divadelní představení. Realita je naprosto jiná. Výzva k oživení vlastenectví, národní hrdosti a podobně jsou, žel, jenom fráze, protože bráno do důsledku, to je i proti zájmům USA v zahraničí. Protože suverénní státy znamenají omezování vlivu USA… To ostatně Američané dokázali v obrovském množství států jim neposlušných rozpoutáním občanských válek, nad kterými ‚za rohem‘ vřele tleskaly. A nemusím chodit až třeba ke Koreji, Vietnamu. Stačí připomenout Irák, Libyi a nakonec vlastně i Ukrajinu. Naproti tomu prezident Zeman ač v obecné rovině apeloval na boj s terorismem, měla jeho slova smysl, a správně varoval s pomocí osobní vzpomínky, když vzpomínal na knihu Střet civilizací od Samuela Huntingtona. Zeman např. ve svém projevu řekl: ‚Huntington byl realista, cynik, který jednoduše předpověděl postupné narůstání konfliktů mezi různými typy civilizací. Mimochodem, v jednom ze svých článků v časopise Foreign Affairs hovoří také o krvavých vodách islámu...‘ Myslím, že toho řekl v krátkém proslovu stokrát více než Macron a Trump dohromady,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„V uvedeném vyhlášení s prezidentem Trumpem souhlasím. Jsem rád, že náš prezident Zeman zastává podobné stanovisko. Doufám rovněž i v to, že USA už nebudou nikomu vnucovat svůj životní styl,“ uvedl kandidát SPD do Poslanecké sněmovny Petr Trombik.

Mgr. Petr Trombik

  • BPP
  • Bezpečnostní expert
  • mimo zastupitelskou funkci

„Nic tak skvělého jsem hodně dlouho neslyšel. Hlavně aby to slyšeli také v Bruselu!“ reagoval na uvedená Trumpova slova senátor ODS Jiří Burian.

„Nelze než souhlasit. Pan Trump je prezidentem Spojených států amerických, zvolen americkými občany, tak koho jiného by měl mít na prvním místě? Až dalšími v řadě jsou nejrůznější mezinárodní společenství a podobně. A  suverenita je podmínkou či součástí svobodné existence národa. To je mimo jakoukoliv pochybnost,“ říká senátor Zdeněk Nytra.

Něco jiného Trump za USA říká a něco jiného pak Spojené státy ve světě konají

„S názorem, že je třeba vrátit se k suverénnímu státu, souhlasím. Zároveň mě ovšem děsí prosazování suverenity na úkor ostatních. A to v případě velmocí hrozí. Mám na mysli další výrok Donalda Trumpa v jeho projevu. Mluvil o zničení Severní Koreje. Měl tím na mysli odstranění silného Kima, anebo smrt milionů nevinných lidí?“ podotkl poslanec ANO Zdeněk Soukup

„Sdílím s prezidentem Trumpem totožný názor. Mám na prvním místě Českou republiku. Jen si nejsem jista, zda ‚Amerika‘ skutečně dělá to, co on říká. Možná že se nyní od jeho prohlášení opravdu nebudou snažit vnucovat komukoli jejich životní styl, začnou vytvářet zářný příklad pro každého a budou ctít princip suverenity každého národa,“ uvedla poslankyně Pavlína Nytrová.

„U Donalda Trumpa si nejsem jist, zda ten výrok bude platit i zítra. Proto nemá smysl ho komentovat dnes,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„S obavou očekávám, co po tomto projevu přijde. Uvedený projev amerického prezidenta je jasným příkladem dualismu slov a činů. Něco jiného on za USA říká a něco jiného pak Spojené státy ve světě konají. Příkladů mohu dát desítky. Se slovy bych v zásadě souhlasil, jejich činy však odsuzuji a zatracuji,“ uvedl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Rakeťák a předefinování americké zahraniční politiky

Komentátor Los Angeles Times poznamenává, že Trump z tribuny OSN zcela předefinoval americkou zahraniční politiku. Jeho doktrína národní svrchovanosti jako základu mezinárodní spolupráce je podle něj vyloženým opakem dosavadní americké pozice stavějící na první místo lidská práva a požadavek demokracie. 

Zpravodaj webu německé stanice Deutsche Welle poznamenal, že když Trump začal mluvit o potřebě suverenity jednotlivých zemí, následovalo ze sálu OSN, která by naopak co největší část suverenity jednotlivých národů ráda získala, mrazivé ticho.

V projevu Trumpa ohromilo prý mnohé zejména Trumpovo posměšné označení severokorejského lídra Kim Čong-una jako „rakeťáka“ (v originále The Rocket Man) a mnohem vážnější varování, že pokud KLDR neskončí s vývojem jaderných zbraní, čeká ji „totální zničení“. Podle médií je takový útok na členskou zemi OSN naprosto neslýchaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…