Bublá to. Pokuta pro ČT? Vadim Petrov ukázal na skrytý problém

12.10.2020 17:44

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov upozornil na kauzu, kvůli níž je Česká televize v exekuci a hrozí jí pokuta až 100 tisíc korun. To vše kvůli zamítnutí žádosti Unie obhájců, která v roce 2017 na základě zákona o svobodném přístupu k informacím požadovala zveřejnění seznamu hostů v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Podle Městského soudu v Praze ČT pochybila a informace zveřejnit musí.

Bublá to. Pokuta pro ČT? Vadim Petrov ukázal na skrytý problém
Foto: Archiv VP
Popisek: Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

„Proti ČT je vedena exekuce, kterou nařídil Obvodní soud pro Prahu 4. ČT vede boj za svou pravdu, proti kdekomu. V tomhle případě proti Unii obhájců,“ informuje na svém facebooku Petrov a přidává citaci z článku na webu Česká justice.cz. 

„Exekutor může ukládat tzv. donucující pokuty, jejichž účelem je donutit povinného ke splnění vymáhané povinnosti. Tyto pokuty lze ukládat opakovaně a lze je následně vymáhat jako peněžité plnění. Výše první donucující pokuty může podle ustanovení § 351 občanského soudního řádu činit až 100 000 Kč,“ vysvětluje v článku na serveru Česká justice mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová.

V samotném sporu jde o to, že Unie obhájců v roce 2017 kvůli podezření z nevyváženosti podala žádost o zveřejnění seznamu hostů v historii pořadu Otázky Václava Moravce. Mělo jít o případy, kdy byly tématem otázky týkající se justice, státního zastupitelství, advokacie, trestního řízení a trestních kauz.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Česká televize ale údaje poskytnout odmítla, čímž podle Městského soudu v Praze porušila zákon. ČT podle soudu měla dotazy zodpovědět na základě svobodného přístupu k informacím v nové patnáctidenní lhůtě.

„ČT ve lhůtě informace neposkytla, pouze zaplatila náklady řízení a podala kasační stížnost. Takovému postupu se Unie obhájců musí bránit, jde o protiprávní jednání, které sama ČT ve svých reportážích často kritizuje,“ uvedl advokát a člen prezidia Unie obhájců Václav Vlk, podle kterého jde ze strany veřejnoprávní televize o ignoraci právních předpisů.

Proti ČT je proto vedena exekuce, kterou již nařídil Obvodní soud pro Prahu 4. „Jedná se o tzv. exekuci na nepeněžité a nezastupitelné plnění. České televizi coby povinnému může soudní exekutor ukládat tzv. donucující pokuty, jejichž účelem je donutit povinného ke splnění vymáhané povinnosti. Tyto pokuty lze ukládat opakovaně a lze je následně vymáhat jako peněžité plnění. Výše první donucující pokuty může podle ustanovení § 351 občanského soudního řádu činit až 100 000 Kč,“ vysvětlila mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová.

ČT se v celém případu obhajuje na základě domněnky, že by se musely zpětně všechny díly pořadu vyhodnotit vzhledem k jejich obsahu a profesnímu zaměření hostů. Tím by ale prý vznikla „nová informace“,na kterou se již zákon o svobodném přístupu k informacím nevztahuje.

Unie obhájců chtěla seznam hostů z možného důvodu nevyváženosti, protože podle nich byli do pořadu zváni výhradně zástupci orgánů reprezentujících státní moc jako státní zástupci a soudci. „Ti nabízeli pouze jednostranný pohled a naopak advokáti, reprezentující zájmy jednotlivce, zcela absentovali. Očekáváme tak, že poskytnuté informace nám pomohou tento stav objasnit,“ uvedla UO na svém webu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…