Buď půjde Rampula, nebo já, utnul řeči Zeman. Válka v justici pokračuje

27.02.2012 9:06

Vedení ODS se dnes bude znovu zabývat situací v justici. Konflikt mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a vrchním státním zástupcem v Praze Vlastimilem Rampulou graduje. Zeman trvá na tom, že pro oba není v úřadě dost místa, ale Rampula se nechystá odejít. Zemana ovšem podpořil např. policejní prezident Lessy, který si pochvaluje, že se konečně začalo dařit při vyšetřování korupčních případů.

Buď půjde Rampula, nebo já, utnul řeči Zeman. Válka v justici pokračuje
Foto: hns
Popisek: Vrchní zástupce Vlastimil Rampula

Střet na státním zastupitelství mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a vrchním státním zástupcem v Praze Vlastimilem Rampulou, nabírá na obrátkách. Zeman v neděli dokonce prohlásil, že svůj post opustí, pokud neodejde Rampula. Premiér Petr Nečas tvrdě tlačí na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (oba ODS), aby situaci nějak vyřešil. Pospíšilův odchod z vlády ale nejspíš nehrozí. Informuje o tom server Novinky.cz.

Lessy  Zemana chválí: Kauzy se konečně hýbou

„Situace dospěla dost daleko, a bohužel si myslím, že to bude znamenat buď odchod pana Rampuly, nebo můj,“ konstatoval v nedělním rozhovoru pro Právo Zeman. Postavil se za něj sám Pospíšil a policejní prezident Petr Lessy.

„Nehodnotím, jestli je to za toho, či onoho, ale za pana Zemana je spolupráce policistů se státními zástupci vynikající. Ve druhé polovině loňského roku jsme začali být ve vyšetřování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti velice efektivní. Svědčí o tom výsledky,“ sdělil v neděli Lessy.

Rampula nadále trvá na tom, že po verdiktu soudu, kterým bylo zrušeno jeho odvolání, možná na zastupitelství nezasahovali policisté. Úkony zachycené kamerou podle jeho názoru neodpovídají úkonům trestního řízení, mimo jiné i proto, že v případě policejní akce by byl na místě přítomen i státní zástupce.

Šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová ale oponuje, že státní zástupce u takových úkonů není přítomen nikdy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…