Buď válka, nebo covid. Jiří Strach temně o budoucnosti

31.12.2020 15:35

„Lidé zapomněli na pokoru, musí něco přijít, buď to bude válka, nebo to udělá koronavirus, či něco jiného, co nás má opět srazit na kolena,“ říká známý český režisér a herec Jiří Strach. „Člověk by asi tuto Boží facku potřeboval,“ dodává v rozhovoru na serveru kupředudominulosti. Kromě toho vyzdvihuje, jak Vánoce připomínají tradiční rodinné hodnoty, které dnes bohužel nabourává problematika genderu.

Buď válka, nebo covid. Jiří Strach temně o budoucnosti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Režisér Jiří Strach

Hezká je podle Stracha až nereálná představa, kdyby se lidem podařilo vánoční náladu přenést do celého roku. „Nikdy se to nepovede dodržet, a pravidelně hned po Novém roce znovu vypukne mela v politice, mezilidských vztazích. Je to jakási naše krátkozrakost,“ zmiňuje naši potřebu se brzy vrátit do plytkosti banálních lidských bojů.

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí

„Když každý z nás v sobě toto vánoční světlo prodlouží, a bude se snažit dobrou náladu, klid, harmonii, pohodu, šířit mezi lidi, tak věřím, že je to nakažlivé. Dobrá nálada je přece nakažlivá,“ dodává.

Vánoce jsou pro něj „ostrovem klidu“, kdy se uklidní nejen politici, ale i média. „I ti největší křiklouni se na chvíli uklidní, a přestanou tolik křiklounovat a tak. Člověk to vidí často i v médiích, že všechny konfrontační pořady, a nevím jaké investigativní žurnalistiky, aspoň ve vánočním čase sundají nohu z plynu. Konec konců i politici nám najednou přejí vše dobré,“ pokračuje Strach.

Vyzdvihuje především čistotu Vánoc a tradiční rodinu, kterou dnes ohrožuje gender ideologie. „Vánoce jsou přece obrovsky něžné, leží tam nevinné dítě. Je tam maminka, tatínek nebo pěstoun svatý Josef – nádherný, rodinný výjev. A to přes všechno popírání rodin, přes všechno popírání mužství a ženství, jak se nám to genderismus snaží proměnit,“ zmiňuje v čem spočívá obrovská síla Vánoc, která přináší laskavost, něhu, klid a ticho.

Dnešní civilizace podle Stracha žije v blahobytu a zapomíná na pokoru i na to, že též nepříjemné věci, mohou být ve výsledku pro něco dobré. „V životě se nám staly věci, které jsme považovali za špatné a tragické. A po čase jsme zjistili, že pro nás byly dobré, a posunuly nás k něčemu vyššímu a lepšímu,“ poznamenává herec.

Jakákoliv omezení někteří prý přehnaně označují za omezování svobod. „Žijeme rozmazlené, rozfrfňané životy, všechno máme, všechno chceme, jsme taková zážitková civilizace. Už neumíme věci obětovat, neumíme se ničeho vzdát. A jakmile se něčeho musíme vzdát, tak hned remcáme, jakékoli nařízení, omezení, nás strašně limitují, a považujeme je za omezování našich osobních svobod,“ pokračuje s tím, že nejsme vševědoucí, a vševědoucí ví věci lépe než my, a je potřeba si na ně někdy počkat.

Epidemii koronaviru podle svých slov vnímá jako „osudovou ránu“. „V  podstatě za posledních 30 let svobody jsme si sice žili krásné životy plné naděje, demokracie. A od března nás trefila osudová rána, kdybych to měl takto nazvat, ve které už skutečně jde o život. Koronavirus dal zapomenout všem pseudoproblémům. Před chvilkou jsme mluvili o vánoční vzájemnosti, když to neudělá betlém, tak to musí udělat koronavirus, aby nás donutil k tomu být lidmi,“ podotýká režisér.

Pokud nás k pokoře nepřivede koronavirus, věří, že přijde něco jiného. „Musí něco přijít. A buďto to bude válka, nebo přijde něco, co nás má opět srazit na kolena, abychom nevygumovali pokoru z našich životů. Ale že by člověk asi tuto Boží facku, aby zpokorněl, potřeboval, o tom nepochybuji,“ říká Strach, na mysli má především válku uvnitř společnosti. „Nechci říkat přímo občanskou válku, ale ideologickou – vyhranění se uvnitř,“ přibližuje. „Obávám se, že dnes žijeme ve společnosti, která neumí a nechce přijmout porážku,“ připomněl, že součástí ztráty pokory je právě to, že neumíme prohrávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…