Bude Sobotka školit Babiše o úloze Parlamentu? Navrhuje to ODS

09.12.2014 14:48

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by mohl dát ministru financí Andreji Babišovi (ANO) politické školení, aby mu vysvětlil, k čemu je Parlament, míní občanští demokraté. Babiš podle nich nechápe úlohu Parlamentu a vyjadřuje se o něm pohrdavě. ODS na dnešní tiskové konferenci před jednáním Sněmovny kritizovala také zahraniční politiku vlády a návrh na posílení pravomocí ombudsmanky.

Bude Sobotka školit Babiše o úloze Parlamentu? Navrhuje to ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"My jsme tady opakovaně svědky toho, že někteří ústavní činitelé se pohrdavě vyjadřují o Parlamentu, a to je nesmírně škodlivé pro naši politickou kulturu, a je to nebezpečné i z hlediska budoucnosti," nechal se slyšet předseda ODS Petr Fiala. Jedním z těch, kdo tak činí, je podle něj vicepremiér Babiš.

Premiér by měl dát Babišovi školení o úloze Parlamentu

"Skoro bych chtěl požádat pana premiéra, aby mu dal nějaké politické školení, omlouvám se za ta slova, a vysvětlil mu, k čemu Parlament je a jaká je jeho úloha. Ale také to, že moc vlády vychází z moci Parlamentu a že se také Parlamentu zodpovídá," podotkl.

Kdyby to podle něj šéf hnutí ANO chápal, nemohl by ve své závěrečné řeči ke státnímu rozpočtu pronést například toto: "Jsem strašně překvapený, že je tady tolik připomínek a tolik návrhů, protože znova opakuju zaměstnavatelé, odboráři i prezident dokonce, všichni byli spokojeni," citoval Fiala Babišova slova o rozpočtu na příští rok. Zopakoval také výhrady ODS k jeho návrhu.

Zahraniční politika vlády je prý nejasná

Opoziční strana dnes také znovu kritizovala zahraniční politiku vlády, která je podle ní nejednotná a nejasná. Konkrétně se Fiala zmínil o prvním náměstkovi na ministerstvu zahraničí Petru Drulákovi. Čekal prý, že když s ním Sobotka nesouhlasí, tak ho nechá buď odvolat, nebo sjedná nápravu. Podle Fialy se ale nic nestalo a Drulák dále pracuje na nové koncepci české zahraniční politiky.

Sobotka během nedávné návštěvy Washingtonu poznamenal, že státní úředníci, včetně Druláka, musí dodržovat vládní politiku. Řekl to v souvislosti s prosazováním lidských práv v rámci české zahraniční politiky.

ODS nechce více pravomocí pro ombudsmanku

ODS se dnes ohradila také proti rozšíření pravomocí ombudsmanky, které chystá vláda. Je to podle ní pokus mimořádně nebezpečný, který by vytvořil další komoru Parlamentu. Strana tak prý udělá vše proto, aby přijetí zákona ve Sněmovně zabránila.

Návrh, který v pondělí schválila vláda, počítá s tím, že se veřejný ochránce práv bude moci nově obracet na Ústavní soud s žádostí na zrušení sporných zákonů či jejich částí. Bude také moct podávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…