Bude další na řadě Tchaj-wan? Vztek. Vyjel i Kalousek

25.02.2022 10:06

Ve Spojených státech se těsně po napadení Ukrajiny ruskou armádou začaly ozývat hlasy, že této situace možná využije Čína a napadne Tchaj-wan. K těmto úvahám se na české straně přidal i členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov. Možná k tomu čínské komunisty přivede i slabá reakce Západu na ruskou agresi. Za to se na celý Západ zlobí Miroslav Kalousek.

Bude další na řadě Tchaj-wan? Vztek. Vyjel i Kalousek
Foto: Repro Twitter
Popisek: Válka na Ukrajině

V USA se po napadení Ukrajiny Ruskem obávají, že by této situace mohla využít Čína a vtrhnout na Tchaj-wan. Čína jej považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Kongresman Tony Gonzales napsal na twitteru, že dnes došlo k útoku na Ukrajinu a zítra může Čína zaútočit na Tchaj-wan. „Dnes Ukrajina, zítra Tchaj-wan. Svět nemůže mlčet, zatímco zlí lidé jednají,“ uvedl doslova.

Opoziční republikánská senátorka amerického státu Tennessee Marsha Blackburn taktéž na twitteru uvedla, že je třeba stát po boku Ukrajiny, po boku Tchaj-wanu i po boku svobody.

„Modlíme se za lid Ukrajiny, když se brání proti Putinově pokusu o obnovu starého Sovětského svazu. Biden se musí postavit Putinovi a okamžitě uvalit přísné sankce proti Rusku – počínaje odstraněním z bankovního systému SWIFT. USA stojí na straně Ukrajiny,“ napsala senátorka.

Ve stejném duchu se vyjádřil i Vadim Petrov. Čínu už podle jeho názoru svrbí prsty v touze obsadit Tchaj-wan.

„Řekl bych, že Čína je ve velkém pokušení zaútočit na Tchaj-wan. Tam by se sice Američani vojensky angažovali, ale vzhledem k ochromeni západního světa z útoku Ruska na Ukrajinu....Čínu jistě svrbí prsty... je to příležitost. Možná ne, právě kvůli všeobecné frustraci. Když nemohou Američani zasáhnout na Ukrajině, o to víc by šli do střetu kvůli Tchaj-wanu,“ napsal Petrov na facebooku.

Vadim Petrov promlouvá

Někdejší poslanec TOP 09 se hodně zlobí na Západ za to, jak se po napadení Ukrajiny Ruskem chová. Podle jeho názoru se ukazuje, že Západu chybí opravdoví lídři.

„Izolace Ruska se nekoná. Západ od něj dál bude kupovat ropu a plyn, v systému SWIFT zůstává. Putin se tak nemusí bát, že nebude mít z čeho financovat válku. Nejsme-li ochotni nést vlastní náklady teď, zaplatíme v budoucnu mnohem víc. Západ nemá skutečné lídry...“ konstatoval Kalousek.

Miroslav Kalousek promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…