Bude husto. Mezi ODS a Piráty. Sociolog tuší velkou melu v protibabišovském táboře

06.08.2021 9:47 | Analýza

Sněmovní volby klepou na dveře a první příčka v průzkumech zatím patří hnutí ANO Andreje Babiše. Za ním se pak přetahují o stříbro a bronz dvě koalice – PirStan a SPOLU (ODS, TOP 09 A KDU-ČSL). Sociolog Jan Herzmann se pro Lidové noviny vyjádřil se svým očekáváním – že dojde k vyostření rétoriky právě mezi vlajkovými stranami obou koalic.

Bude husto. Mezi ODS a Piráty. Sociolog tuší velkou melu v protibabišovském táboře
Foto: Hans Štembera
Popisek: sociolog Jan Herzmann

„Nebojujeme o voliče ANO, ostatně ani oni neusilují o ty naše. Jde nám o hlasující, kteří budou volit proti současné vládě. A právě o ně se přetahujeme s Piráty,“ uvedl o uvažování koalice Spolu jeden zdroj, jenž zná kampaň.

Obě koalice se totiž ohlížejí po křesle předsedy vlády, zároveň se domnívají, že se po volbách budou moci za určité konstelace handrkovat právě mezi sebou. „Pokud tu možnost mít budou, musejí obě uskupení koalici sestavit,“ uvádí k tomu sociolog Jan Herzmann. 

A mezi Piráty a ODS samozřejmě jde o premiérské křeslo. Marketér občanských demokratů se rozhodně netají, že vláda bez lídra ODS Petra Fialy coby premiéra pro ně není varianta. A tak začíná vzájemné vymezování. Herzmann k tomu dodává, že pokud si Fiala chce udržet vůbec křeslo lídra ODS, musí získat post premiéra, či aspoň porazit Piráty. 

Důležité ve volbách bude také to, kolik uskupení se do Sněmovny dostane – čím méně, tím lépe pro Spolu i pro koalici Pirátů a Starostů. Ale naopak – tím hůře pro Babiše. Otázkou také je, jak dopadne nově vzniké hnutí Přísaha Roberta Šlachty, které podle aktuálního průzkumu může získat až 6,5 procenta hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…