Bude válka? Robert Fico pohrozil Bruselu kvůli kvótám. A my si můžeme vzpomenout, co včera říkal Robejšek

21.09.2015 15:15

Hrozba sankcí nebo vnucení stovek utečenců Bruselem. Takovéto scénáře hrozí podle Roberta Fica Slovensku. Slovenský premiér v rozhovoru pro Hntelevizi naznačil, že Slovensko se ohledně povinných kvót postaví mocným zemím EU a nebude jejich diktát respektovat. Informovala o tom slovenská agentura TASR.

Bude válka? Robert Fico pohrozil Bruselu kvůli kvótám. A my si můžeme vzpomenout, co včera říkal Robejšek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Fico předpokládá, že rada ministrů vnitra v úterý 22. září většinovým rozhodnutím přehlasuje země s jiným názorem. „Na jedné straně respektujeme mechanismus rozhodování většinou, i když si myslím, že v takovéto citlivé věci by se mělo rozhodovat konsensem. Ale využijeme všechny právní prostředky, které umožňuje Lisabonská smlouva, na to, abychom se mohli proti takovémuto většinovému rozhodnutí postavit,“ upozornil Fico. Konkrétní detaily ale prozradit nechtěl.

Celý text ve slovenštině je ZDE

Zároveň potvrdil, že pokud si Visegrádská čtyřka udrží do úterka svůj dosavadní postoj a bude přehlasovaná, tak její postup proti povinným kvótám bude právně, politicky a mezinárodně koordinovaný se všemi zeměmi, které o to mají zájem. „Lisabonská smlouva umožňuje určité kroky, které můžeme udělat,“ prohlásil slovenský premiér.

O tomto problému se již včera diskutovalo v pořadu Partie na televizi Prima. „Já bych prosil vládu, aby vytrvala ve svém odmítání kvót v jakékoli podobě. Napřed je třeba ochránit vnější hranice EU a pak lze diskutovat o všem,“ zdůrazňoval v pořadu v Německu žijící politolog Petr Robejšek. Následně v temných barvách vykreslil, jak vlastně vypadá tzv. evropská solidarita. „Solidarita znamená to, že velcí hráči v EU špatně rozhodnou, ale důsledky svého rozhodnutí přesunou i na jiné státy,“ podotkl. Ukázalo se to podle v řecké krizi i teď. Pokud nám budou kvóty z Bruselu nařízeny, máme je dle jeho mínění ignorovat. EU s námi sice může zahájit kárné řízení, ale to může trvat roky a mezitím se může situace výrazně změnit.

Celá zpráva o diskusi na Primě je ZDE

S Robejškem a moderátorem ve studiu diskutovali také jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) i europoslanec Jan Zahradil (ODS). Oba tito politici svorně Robejškovi dávali za pravdu. V tom se prý Evropské unii musíme postavit a vytrvat. Hašek v té souvislosti připomněl slova vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který uvedl, že v případě, že by byla Česká republika přehlasována, jak navrhuje třeba Německo, a kvóty na přerozdělení uprchlíků by musela zavést povinně, pak bychom se měli bránit u soudu ve Štrasburku. Zároveň hejtman zdůraznil, že ČR není v tomto postoji sama, ale reprezentuje názor minimálně zemí Visegrádské čtyřky, tedy stejný, jako mají Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Zahradil šel ale ještě mnohem dále. „Pokud by na radě ministrů došlo k přehlasování České republiky kvalifikovanou většinou, a ta možnost je stále pravděpodobnější, tak jediná odpověď české vlády na to musí být NULA. Prostě nepřijmeme vůbec nikoho,“ zdůraznil europoslanec.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…