Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?Anketa
Právě zkažené maso objevila kontrola i v prodejně Albert v Brně, kde se na začátku října v nepříliš čerstvém stavu prodávaly kuřecí prsní řízky značky „Albertovo čerstvé kuřecí“. Uvedené maso inspektory na sebe upozornilo hned po vyjmutí z obalu, jelikož zapáchalo a mělo oslizlý povrch.
Podle inspekce tak nelze takové maso označit za bezpečné, jelikož jevilo známky kažení. Podle údajů na obalu však vypadalo idylicky, a zákazníci by si tak nepříjemného obsahu všimli až po koupi. „Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku. Potravina neměla prošlé datum použitelnosti,“ uvedla inspekce.
Zdroj: SZPI
V podobném stavu bylo také maso z Lidlu, odebrané inspektory SZPI v půlce letošního září, které také zapáchalo po kažení a bylo lehce oslizlé. Hovězí kližka z mladého býka, kterou objevili inspektoři opět v Brně, však tentokrát již na sebe upozornila na první pohled, jelikož nesla i známky kažení v podobě barevných změn.
Zdroj: SZPI
Zdroj: SZPI
Kromě zkaženého masa byly v Albertu objeveny také nebezpečné broskve, které se prodávaly v prodejně ve Vysokém Mýtu i přesto, že v nich byl téměř trojnásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu chlorpyrifosu.
A o další nález se opět postaral i další supermarket v Brně. Milovníci italského parmazánu by si totiž v brněnském Tesku příliš na své nepřišli, jelikož sýr Grana Padano, který tam byl prodáván, nepřipomínal tvrdý italský sýr, ale spíše plísňové sýry z Francie. Tentokrát však nešlo o francouzskou lahůdku, nýbrž o nebezpečnou potravinu.
Kontroloři popisují, že u části z kontrolovaných balení se na povrchu potraviny vyskytovaly kolonie plísní, což bylo způsobeno tím, že tato balení měla netěsnost v místě svaru obalu, a nikoliv tím, že by šlo již o prošlou potravinu – původně měl totiž tento italský sýr datum minimální trvanlivosti až do 25. listopadu.
Zdroj: SZPI Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?
Anketa
Horší výjevy však na inspektory čekaly v jiném pardubickém Lidlu, a to v ulici Ke Špitálce. Prodejna totiž byla v takovém stavu, že ji museli zcela uzavřít.
Když se ve druhé polovině října inspektoři vypravili na kontrolu této prodejny, nalezli uvnitř nejen nečistoty, ale též značné množství myšího trusu a s ohledem na tyto hygienické nedostatky celou provozovnu na den dočasně uzavřeli.
Zdroj: SZPI
Myší trus byl hned na několika místech: „Inspektoři SZPI se s myším trusem a nečistotami setkali na různých místech v zázemí prodejny. Konkrétně se jednalo o sklad balených potravin a nepotravinářského zboží, kde se exkrementy nacházely na mnoha místech na podlaze, podél stěn nebo na paletách. Skladová část navazovala na rampu, kde se myší trus nacházel ve skupinovém obalu uskladněné mouky. Co se týče skladu, myší trus se nacházel také u chladicího boxu či v prostoru lahvárny, např. za pivními přepravkami či pod odpadkovým košem.“
Tím to ale nekončilo. Myší trus inspektoři v tomto Lidlu nalezli také v přípravně pro dopékání pečiva, a to třeba na podlaze nebo v deratizační staničce umístěné pod regálem s nebaleným pečivem.
A nešlo přitom jen o prostory skladu. Trus se nacházel i mezi potravinami, které si v prodejně kupovali zákazníci. „Trus drobných hlodavců a nečistoty se nacházely také přímo na prodejní ploše. Konkrétně na podlaze za paletou s minerální vodou a mlékem a pak pod samoobslužnou chladicí vitrínou umístěnou u vstupu do skladu. Přítomnost exkrementů jsme dále zjistili v regálu s bramborovými chipsy a na polici s rozinkami,“ shrnuli inspektoři, kde všude v této prodejně trus nalezli.
Podobné nepříjemné nálezy čekaly na kontrolory také v Kladně v prodejně Norma. Tam SZPI také zjistila stopy po působení hlodavců včetně jejich trusu. „S ohledem na nepřijatelné hygienické podmínky jsme kontrolované osobě uložili částečný zákaz vztahující se na užívání prostor skladu,“ informovali inspektoři na konci října. Na rozdíl od provozovny Lidlu v Pardubicích však tentokrát bylo nutné uzavřít pouze sklad.
„V zázemí provozovny jsme v době kontroly zjistili stopy po působení hlodavců včetně výskytu jejich trusu. Jednalo se zejména o hůře přístupná místa či rohy místností se zanedbaným úklidem. Kontrolovaná osoba nepostupovala podle pokynů deratizátora, a provozovna tak nebyla adekvátně zabezpečená proti vnikání škůdců. Na základě zjištěných nedostatků nebylo možné vyloučit riziko ohrožení zdraví spotřebitelů,“ informovali inspektoři.
autor: Radek Kotas