Bude vládě vyslovena nedůvěra? Dnes se rozhodne

17.01.2023 6:30

Sněmovna se dnes dopoledne sejde, aby v tomto volebním období podruhé hlasovala o vyslovení nedůvěry pětikoaliční vládě Petra Fialy (ODS). Hlasování vyvolalo opoziční hnutí ANO.

Bude vládě vyslovena nedůvěra? Dnes se rozhodne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Důvodem bylo jednání Sněmovny minulé úterý, kdy koaliční většina neumožnila zařadit na program schůze body, které navrhovali poslanci ANO. Protože opozice nemá potřebných alespoň 101 hlasů, dá se očekávat, že Sněmovna nedůvěru vládě nevysloví. Předseda ANO Andrej Babiš se podle svého mluvčího Vladimíra Vořechovského zúčastní pouze hlasování o nedůvěře.

Schůze se uskuteční deset dnů před druhým kolem prezidentské volby, do něhož postoupil jako jeden ze dvou kandidátů právě předseda ANO a bývalý premiér Babiš. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová ale odmítá, že by debata o nedůvěře byla součást předvolební kampaně. S návrhem vyslovit nedůvěru vládě přišel před měsícem předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. Okamura to tehdy zdůvodnil tím, že koaliční vláda je nečinná při řešení vysokých cen energií a hrozby hospodářské a společenské krize. Pro vyvolání schůze však klub SPD neměl dost poslanců.

O návrhu programu schůze se při vyslovení důvěry či nedůvěry vládě nehlasuje. Očekává se mnohahodinová debata, po níž poslanci přistoupí k hlasování po jménech od vylosovaného člena dolní komory. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Ze 17 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl v historii samostatné ČR jeden. V roce 2009 Sněmovna sesadila Sněmovna vládu Mirka Topolánka (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …