Bude zle, už příští rok, má jasno známý ekonom. A co napsal ke zprávě BIS, čtěte sami. Nechválí

05.12.2018 10:18

V pořadu Rozstřel na iDnes se ekonom a analytik Vladimír Pikora vyjadřoval k ekonomické krizi, která prý na nás už čeká a které se nevyhneme. Podle něj je dobře, že Česko má korunu, která může na krizi reagovat. Zkritizoval ČNB za to, že udržovala korunu slabou a tak odrazovala firmy od investic. A ekonomovi se nezdá ani zpráva BIS, kterou obviňuje z vyhrocování situace a podpory myšlení, že „kdo není s námi, jde proti nám“.

Bude zle, už příští rok, má jasno známý ekonom. A co napsal ke zprávě BIS, čtěte sami. Nechválí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhl křest knihy ekonomů Vladimíra Pikory a Markéty Šichtařové Nahá Pravda

Pikora v Rozstřelu na úvod uvedl, že je jisté, že krize přijde, protože pro tržní ekonomiku je přirozené, že probíhá v cyklech, a vyhnout se krizi se ještě nikomu nepodařilo. Také zmínil, že se USA nacházejí v neobvykle dlouhém období růstu a vzhledem ke globalizaci a provázanosti ekonomik jsou všechny ekonomiky ve stejném cyklu. Lehce se opřel do politiků, kteří svým voličům slibují lepší zítřky, protože se jim nehodí říkat, že teď to bude špatné.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí

Kdy ke krizi dojde, Pikora podle indikátorů odhadoval na druhý, popřípadě až čtvrtý kvartál příštího roku. Jako jeden z indikátorů zmínil zaměstnanost, která je prý vysoká po celé Evropě, což z dat z minulé krize může předznamenávat příchod další. Také klesají různé indexy a sbližují se krátkodobá a dlouhodobá úroková sazba, což jsou podle něj opět znaky blížící se krize. Dále jmenoval rekordní ceny akcií, ceny nemovitostí i platy. Česká ekonomika údajně roste tempem, které pro ni není přirozené a které nemůže vydržet.

Moderátor zmínil možnosti robotizace, která by mohla suplovat pracovní sílu, a ptal se, zda se nemělo více modernizovat. Pikora prohlásil, že není důvod sypat si popel na hlavu za to, co jsme neudělali. Ve zpracovatelském průmyslu jsme prý v počtu robotů na pracovníka zcela v souladu s průměrem Evropy, i když Slovensko jich prý má více a Německo několikanásobně více. Za chybu však označil intervence centrální banky, která vytvořila pro firmy „polštář“ oslabováním koruny a tím je odrazovala od investic.

Pikora za výhodu označil i to, že Česko má samostatnou měnu, která může při krizi oslabit a tak pomoct české ekonomice. Říká, že tak zafungovala při minulé krizi, a bude tak fungovat i teď. Ale varoval, že krize může zasáhnout právě země, kde se vyrábějí věci s malou přidanou hodnotou, jako je právě Česko, ale třeba i Slovensko, Maďarsko nebo Balkán. Jako zemi, která z krize vyjde lépe než my, tipoval například Švýcarsko.

A Vladimír Pikora se věnoval i nedávno vyšlé zprávě BIS za rok 2017. „Někteří lidé myslí, že když říkám, že nechci zavést euro, musím být ruský agent. Já stále čekám na ty peníze z Ruska, a pořád nic. Až teď jsem pochopil, proč si myslí takovou blbost,“ píše ekonom na svém facebooku. „Jestli správně chápu dnes zveřejněnou zprávu BIS, tak ta tvrdí, že jsou mezi námi tací idioti, kteří nefandí EU, a tím ve své blbosti slouží Rusku, které je zneužívá. To je přímo katastrofální interpretace!“ hodnotí Pikora.

„Z toho plyne, že svobodná kritika u nás už neexistuje, protože kdo není s námi, je proti nám. Není to konec demokracie? Kritizovat USA a zároveň Rusko už nejde? Už si musím vybrat jen jednu stranu? Takže podobně jako dříve za všechno zlé mohla americká mandelinka, dnes za všechno může Putin? Fakt musíme být takoví vlezdoprdelkové? Musí to být od zdi ke zdi?“ rozčiluje se a dodává: „Aby bylo jasné, nemám rád ani Putina, ani Trumpa, ani Obamu, ani Porošenka, ani Havla, ani Husáka, ani Macrona, ani Merkelovou, ani Kisku, ale mám rád Thatcherovou. Se z toho ...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…