Budeme mít letos vyrovnaný rozpočet, šokoval Andrej Babiš. Jenže ono je to prý jinak

04.10.2016 9:47

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) sám sebe v poslední době chválí ze všech sil, když říkává věty v tom smyslu, že je vůbec prvním ministrem financí v historii země, který pořádně vybírá daně. Díky tomu prý prozatím máme ten největší rozpočtový přebytek. V tuto chvíli činí už 82 miliard korun. Jenže je to jen jedna strana mince. Petr Holub nabízí v komentáři pro server Echo24.cz jiný pohled.

Budeme mít letos vyrovnaný rozpočet, šokoval Andrej Babiš. Jenže ono je to prý jinak
Foto: FTV Prima, spol. s r.o.
Popisek: Andrej Babiš na Primě

Vláda si podle dostupných údajů neumí poradit s přísunem rekordních dotací z Bruselu. „Česká republika inkasovala dosud největší částku z Evropské unie, konkrétně 144 miliard, když o pět miliard překonala loňský rekord a o devadesát miliard příjmy za tři čtvrtletí krizového roku 2012. Vláda přitom investovala jenom 52 miliard, nejméně za posledních deset let, když třeba za zmíněným rokem 2012 zaostala o 20 miliard. Obecně se dá říct, že se v pokladně ministerstva financí hromadí přebytky z Bruselu, se kterými si nikdo neví rady, protože projekty na rozpočtové období 2014–2020 dosud nejsou připraveny,“ konstatuje Holub.

Celý komentář najdete zde

Vláda možná za poslední měsíce roku ještě stihne něco proinvestovat, ale i tak bude propad investic značný např. v porovnání s lety krize, kdy se vláda ODS pod vedením Mirka Topolánka snažila rozhýbat trpící ekonomiku 130 miliardami korun. Na neschopnost lépe investovat doplatíme podle analytika Pavla Sobíška z UniCredit bank v příštích letech. Růst naší ekonomiky bude pomalejší, než by mohl být.

O tom však Babiš nemluví. Hovoří o problémech s investicemi jako o úspěchu. Navíc uveřejnil zprávu o výkonu českého rozpočtu o několik dnů dříve, než je obvyklé. Zřejmě proto, aby získal pár bodů ještě před volbami. Tak to interpretuje Holub. Faktem je, že Babiš těží z ekonomického růstu, jenže základy k němu položil ještě dnešní Babišův nejhlasitější kritik Miroslav Kalousek (TOP 09).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…