Budete pracovat po 70, důchodový systém dojede, řekl ministr Pilný. Po volbách v politice končí

21.06.2017 6:55

Ministr financí Ivan Pilný si užije poslední čtyři měsíce jako poslanec a ministr a pak v politice skončí. Na kandidátce hnutí ANO do podzimních sněmovních voleb už se neobjeví. Důvodem politického konce ministra, který se svými výroky již stihl stát mezi řadou obyvatel značně nepopulární, mají být osobní důvody.

Budete pracovat po 70, důchodový systém dojede, řekl ministr Pilný. Po volbách v politice končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Ivan Pilný, doposud nepříliš viditelný poslanec hnutí ANO, vystřídal svého předsedu Andreje Babiše na ministerstvu financí v květnu. Prakticky okamžitě po svém jmenování zaujal velmi ostrými výroky především na adresu budoucích důchodců. To by se podle něj měli smířit s tím, že si i v penzi budou muset vydělávat, protože na jejich důchody prostě nebude.

„Penzijní systém samozřejmě dojede, dřív nebo později,“ řekl novinářům, sotva oschnul inkoust na jeho jmenovacím dekretu. Lidé by se podle něj již dnes měli zamyslet, jestli si koupí auto, nebo si raději peníze ušetří na stáří.

Lidé v důchodovém věku podle Pilného při dnešní kvalitě života bez problémů mohou pracovat. „Lidi dokáže medicína déle udržet při životě. A to něco stojí, platí to stát,“ řekl deníku Blesk.
Připustil, že lidé po sedmdesátce asi nebudou rubat uhlí nebo řídit autobus, ale některé práce by prý zvládnout mohli. Když se jej novináři později ptali po podrobnostech, vyslovil názor, že by důchodci mohli třeba jezdit se sekačkou a upravovat tak veřejné prostranství. Tento Pilného výrok vzbudil značný rozruch.

Ten však byl ještě překonán, když ministr financí dále rozjímal o penzijním systému, a o několik dní později prohlásil, že důchodci by neměli spoléhat primárně na stát. Podle něj by měla výrazně stoupnout „solidarita v rodině“ a o své staré rodiče by se měly starat zejména děti. Korunu tomu ministr nasadil výrokem, že třeba v takové Koreji je to naprosto běžné.

Nyní hnutí ANO oznámilo, že Pilný po volbách končí a nebude už kandidovat do sněmovny. Pozici lídra kandidátky na Vysočině, na které se s Pilným původně počítalo, nakonec obsadí osobně předseda poslaneckého klubu a první místopředseda Babišova hnutí Jaroslav Faltýnek.

„Vysočina je zemědělský region, takže v tomto směru by to bylo logické,“ řekl k tomu Právu předseda ANO Andrej Babiš. Olomouckou kandidátku má vést tamní hejtman Ladislav Okleštěk. Kromě něj mají v čele kandidátek stanout i další hejtmani ANO jako Jana Vildumetzová v Karlových Varech nebo Ivo Vondrák v Ostravě. Důvodem je podle Práva panický strach hnutí, že se bude opakovat situace s bývalým olomouckým hejtmanem Otou Koštou, který se dostal do čela kandidátky jako populární lékař a po několika týdnech jej vlastní hnutí muselo trapně odvolávat.

Konečnou podobu kandidátek má ANO schvalovat příští pondělí. Oficiálním důvodem Pilného vyškrtnutí mají být osobní důvody, které předseda Babiš nechtěl rozvádět. Podle Práva jsou důvodem Pilného odchodu zdravotní potíže jeho blízkých.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…