Budííček. A tvrdé probuzení. Nová čísla poslala ODS pod 10 procent a STAN téměř vyhnala ze Sněmovny

17.12.2020 11:14

Prosincová data volebních preferencí a volebního potenciálu od agentury Phoenix research rozhodně nepřinesou nadšení do řad pravicových subjektů. Jak ukázal tento výzkum, stabilní a neochvějné prvenství si drží hnutí ANO, o kus druzí jsou opoziční Piráti. Měření bylo uskutečněno první dva týdny v prosinci na vzorku přesahujícím 1000 respondentů.

Budííček. A tvrdé probuzení. Nová čísla poslala ODS pod 10 procent a STAN téměř vyhnala ze Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí
Konkrétními daty řečeno má Babišovo hnutí ANO 26,9 procenta. Potenciál vládního uskupení skončil na hranici 35,8 procenta. Phoenix už nebyl tak štědrý vůči Pirátům. Ti by si v prosinci odnesli 15,8 procenta preferencí. V případě potenciálu hovoříme o téměř čtvrtině všech oslovených (24,9 procenta). Dodejme, že při sněmovních volbách v roce 2017 měla Bartošova strana 10,79 procenta.

Třetím v pořadí výzkumu aktuálního rozložení volebních sil byla ODS. Získala 9,9 procenta, potenciál občanských demokratů je 15,5 procenta. Lze tudíž dovodit, že ODS není ve srovnání s Piráty a ANO schopna vyjma svých stabilních voličů oslovit širší základnu. Na čtvrtém místě se umístilo hnutí SPD, které oproti říjnu zaznamenalo posun. Tomio Okamura by si odnesl 8,6 procenta preferencí, potenciál tohoto hnutí se zastavil přesně na dvanácti procentech.

Sociální demokracie opět překročila pětiprocentní mez, její potenciál je dokonce 7,1 procenta. Jde o bezmála shodný výsledek s rokem 2017. Jak vidno, předseda Hamáček po chudých měsících dokázal socdem pozvednout a podržet.

Mnohem horší je to však u lidovců a hnutí STAN. Oba tyto subjekty jsou jen těsně nad pěti procenty. Pro ně to znamená boj o každý hlas. Pod pěti procenty se drží trojlístek KSČM, TOP 09 a Trikolóra. Volební účast by byla v prosinci 57,7 procenta.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…