Budoucí šéf zdravotnictví po schůzce se Zemanem: Jdu do toho naplno. Doktory zřejmě potěší

10.12.2017 16:16

Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch je jedním z nejmladších politiků v historii Česka. Přesto se v menšinové vládě Andreje Babiše (ANO) stane ministrem zdravotnictví. V neděli vyrazil do Lán, aby prezidentovi Miloši Zemanovi předestřel své představy. Na setkání s novináři po schůzce s prezidentem Vojtěch prozradil, že se s Milošem Zemanem v lecčems shodli.

Budoucí šéf zdravotnictví po schůzce se Zemanem: Jdu do toho naplno. Doktory zřejmě potěší
Foto: archiv A. Vojtěch
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Resort zdravotnictví patří v Česku k těm složitějším. „Životnost“ jednoho ministra zdravotnictví nebývá právě nejdelší. Vojtěch má ovšem velké plány.  „Beru to tak, že budu ten resort řídit od počátku na maximum,“ řekl jasně ministr Vojtěch.

V první chvíli se prý nechystá k personálním změnám ve státem řízených nemocnicích. Napřed se chce s jednotlivými řediteli seznámit a pak uvidí, co bude dál. Sám není vzděláním lékař, takže se bude zajímat o názory odborníků ve zdravotnictví. Současně se však domnívá, že péče o resort zdravotnictví vyžaduje spíše přehled v ekonomické oblasti a v právu. „Svůj hendikep, že nejsem lékař, budu řešit tím, že budu s lékaři maximálně komunikovat,“ přislíbil mladý ministr.  

„Bylo vidět, že pan prezident má přehled, co aktuálně trápí české zdravotnictví. Já jsem panu prezidentovi prezentoval nějakou svoji vizi krátkodobých i dlouhodobějších opatření,“ uvedl budoucí šéf resortu Vojtěch. Rozebírali spolu prý např. e-recept. „My jsme připraveni řešit to okamžitě, protože ten projekt není dostatečně dobře připraven. Takže já jsem řekl panu prezidentovi, že budu usilovat o to, aby sankce za to nabíhaly až pozvolna,“ prozradil Vojtěch. První rok chce mít jako rok náběhový. „Pokud se nám nepodaří tu povinnost o rok odložit, tak chci tu roční toleranční dobu v případě, že lékař napíše papírový recept,“ doplnil Vojtěch.

Chce se zajímat také o růst platů u zdravotních sester nebo o lepší nastavení systému dlouhodobé péče. Fakt, že vláda bude jednobarevná, podle Vojtěcha otevírá možnost k uzavření dohody mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem sociálních věcí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…