Budovu můžeme využívat s geodety i společně, navrhla v rádiu squatterka z Kliniky

20.10.2017 11:21

Na rozhlasové stanici Radiožurnál přivítal moderátor Jan Moláček aktivistku Terezu Virtovou z tzv. autonomního centra Klinika, rozebírali spolu rozhodnutí soudu, podle kterého mají squatteři předat budovu Kliniky v pražské Jeseniově ulici jejímu majiteli, tedy Správě železniční dopravní cesty. Ale prohlásili, že tak neučiní. Vzkazují tak aktivisté české veřejnosti, že zákony a soudní rozhodnutí u nás neplatí pro všechny, jak tvrdí majitel budovy?

Budovu můžeme využívat s geodety i společně, navrhla v rádiu squatterka z Kliniky
Foto: SŽDC
Popisek: Hostivař z perónu.

Na začátek se Virtová vyjádřila tak, že ze svého rozhodnutí neuhnou. „Mrzí mě, že úřady reagují, až když se přístoupí k občanské neposlušnosti. My jsme soud respektovali a jednali jsme po soudní linii. Podali jsme dovolání k Nejvyššímu soudu a žádali jsme odkladný účinek. Zatím soud nedal vědět, jak se rozhodne,“ sdělila Virtová s tím, že aktivisté se chtějí prý pouze domáhat svých práv. 
 
Podle aktivistky nejsou zákony nic neměnného. „Podívejte se na sociální občanská práva, lidé tlačí na to, aby se zákony měnily. Některé zákony je opravdu potřeba změnit a proto nám nezbývá nic jiného, než vzdorovat. Proto jsme zvolili cestu občanské neposlušnosti. Vystavujeme se tím právnímu postihu a je to naše rozhodnutí, poneseme postihy. Nechceme boj o jednu budovu, ale to, co je správné,“ hají se Virtová. Takovéto „Kliniky“ tu podle ní chybějí a tu jejich denně navštěvují stovky lidí.
 
Dále řekla, že se nepovažují za skupinu nerespektující a stojící mimo zákon. „Žádné úřady nás nezaštiťují. Je přece škoda, aby tak krásný velký dům se zahradou, který slouží lidem, skončil jako kancelář s parkovištěm, jak to chce SŽDC,“ povzdychla si Virtová. Aktivistka také dodala, že plány SŽDC ohledně budovy viděla díky zákonu o svobodném přístupu k informacím. Chtěla je prý vidět už dříve, ale Správa železniční dopravní cesty nereagovala.
 
„SŽDC má v plánu rozšíření geodetického oddělení, ale mohli si vybrat z více domů s větší plochou,“ upřesnila aktivistka. Podle Virtové je celá rekonstrukce účelová, aby bylo centrum zrušeno a SŽDC hledá jen zástupné argumenty. „My se přesouvat nechceme. Začínali jsme tu od nuly. Budovu jsme zvedli a pečovali o ni. Udělali jsme z ní funkční sociální centrum,“ připomíná Virtová.  
 
Se Správou železniční dopravní cesty se mají aktivisté sejít za týden. „Na schůzku půjdeme s argumenty, že jsme Kliniku spravovali nekomerčně celé tři roky, a to bez grantů a dotací. Snad budou svolní ke kompromisu. Zatím jsem se potýkala z jejich strany jen s arogancí. Náměstek Drmola mi řekl, že po mně budou vymáhat statisíce, jestli se nesbalíme,“ dodala aktivistka. Jestli bude mít SŽDC pádné argumenty, že geodeti nemohou být jinde, jsou aktivisté ochotní se domluvit. Budovu prý mohou užívat společně. 
 
Aktivisté jsou podle jejích slov oproti SŽDC vstřícní a projektantům nebrání budovu navštěvovat. Až začnou ale stavební práce, jestli odejdou, nevědí, záležet prý bude, zda se obě strany domluví na blížícím se setkání. V zákonech by rádi změnili to, aby se z Prahy nestával pouze developerský projekt. Klinika se prý řadí do sekce budov s občanským vybavením a tím, že v ní chce SŽDC kanceláře, prý obchází zákon.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …