Budujete oligarchii, vůbec nedbáte na lidská práva. Trump dostal sodu od svého předchůdce, ověnčeného Nobelovou cenou

13.09.2017 20:31

Bývalý americký prezident Jimmy Carter se na svém každoročním vystoupení v Atlantě pustil do Donalda Trumpa. Vládnoucí systém v USA označil za oligarchický a vyzval k diskuzi s KLDR.

Budujete oligarchii, vůbec nedbáte na lidská práva. Trump dostal sodu od svého předchůdce, ověnčeného Nobelovou cenou
Foto: repro youtube, tan
Popisek: James Earl „Jimmy“ Carter je americký demokratický politik, byl 39. prezidentem Spojených států amerických

Dvaadevadesátiletý Carter působil v prezidentském úřadu mezi lety 1977 až 1981. Kandidoval sice i ve druhém období, ale byl poražen republikánem Ronaldem Reaganem. Ačkoli Carter v roce 2002 obdržel Nobelovu cenu míru, je obecně pokládán za jednoho z „nejslabších“ a nejméně viditelných prezidentů Spojených států v poválečné éře. Za jeho vedení země došlo k okupaci Afghánistánu Sovětským svazem, v Íránu proběhla islámská revoluce a došlo k prudkému nárůstu cen ropy.

Přes nepříliš valné úspěchy v prezidentské funkci se však Carter nestáhl do soukromí a prakticky do dnešních dní působí ve veřejném prostoru. Zejména v oblasti charitativních projektů a několikrát v posledních letech působil jako prostředník mírových jednání dvou znepřátelených stran. Před sedmi lety například dosáhl propuštění mladého amerického učitele, který byl zatčen úřady v Severní Koreji. O míru vyjednával mimo jiné také na Haiti.

Některé další jeho snahy se však naopak staly terčem kritiky. Jako například jeho setkání se zástupcem hnutí Hamás v roce 2008, po kterém naivně tvrdil, že vedení Hamásu hodlá uznat právo Izraele na existenci. Podle aktuálního projevu se nicméně zdá, že právo na existenci upírá Carter i republikánu Donaldu Trumpovi, na kterém nenechal, s nadsázkou řečeno, jednu nit suchou.

Ostře kritizoval zahraniční i domácí politiku Trumpovy administrativy. „Peníze v politice dělají z demokratického vládnutí spíš oligarchii,“ konstatoval Carter se zjevnou narážkou na nulové zkušenosti úspěšného byznysmena Trumpa v politice. „Snažte se zachovat mír, prosazujte lidská práva a říkejte pravdu,“ vyzval v průběhu svého projevu devětatřicátý prezident Spojených států svého současného následovníka v úřadě.

Carter také Trumpovi „poradil“, jak by měl postupovat v případě urovnání vztahů se Severní Koreou. „Kdybych byl prezidentem Spojených států nyní já, poslal bych okamžitě do Pchjongjangu svého zástupce, případně bych se tam rovnou vydal sám. Severokorejci stojí o smlouvu, která by jim zaručila, že na ně Spojené státy nebudou útočit. Dokud s nimi nebudeme hovořit, těžko dojde k nějakému pokroku,“ zmínil Carter.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…