Bulharsko dostane od EU více než sto milionů eur na ochranu hranic

16.09.2016 22:14

Evropská unie poskytne Bulharsku 108 milionů eur (2,9 miliardy Kč) na ochranu jeho hranice s Tureckem před náporem migrantů. Po summitu 27 zemí EU v Bratislavě to dnes řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Bulharsko upozorňuje, že od června se zvyšuje počet uprchlíků, kteří proudí do Evropy přes jeho území.

Bulharsko dostane od EU více než sto milionů eur na ochranu hranic
Foto: archiv
Popisek: Bulharsko - státní vlajka

„Bulharsko čelí velmi vážnému problému. Je třeba na to pohlížet nejen jako na velký problém Bulharska, ale jako na velký problém EU. Bulharsko není samo,“ řekl Juncker. V nadcházejících týdnech se podle něj Evropská komise bude snažit zvýšit poskytnutou částku na 160 milionů eur (4,3 miliardy Kč).

Česká republika by mohla Bulharsku s ochranou hranic pomoci částkou 20 milionů korun a dvěma desítkami policistů, řekl v Bratislavě novinářům premiér Bohuslav Sobotka. Dodal, že požádá ministra vnitra Milana Chovance, aby pro vládu připravil příslušný návrh.

Juncker už dříve tento týden uvedl, že by do Bulharska mělo být v říjnu vysláno ze zemí EU 200 členů pohraniční stráže, aby se omezila nelegální migrace do země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…