Bulvární důchodkyně: Každý měsíc mi chybí 2 tisíce. Zkus si to, Kalousku

23.02.2012 6:45

Někteří Češi se jako prasata v žitě nemají, vzkázal deník Aha! ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Uvádí příklad důchodkyně Evy Růžičkové, které po zaplacení veškerých výloh z důchodu nic nezbývá, naopak - téměř dva tisíce jí v rozpočtu chybí.

Bulvární důchodkyně: Každý měsíc mi chybí 2 tisíce. Zkus si to, Kalousku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

"Občas si říkám, že by mi bylo lépe, kdybych nežila," řekla zoufalá důchodkyně bulvárnímu deníku. Důchod dostává  ve výši 4 021 korun a příspěvek na bydlení bere 1 377 korun. Jenomže jen nájem jednopokojového bytu na Vinohradech ji stojí 3 678 korun, inkaso 1 542 korun a nutné léky 500 korun. Potraviny a jiné nutné výdaje pak měsíčně vyjdou na 1 600 korun a ve výsledku tak paní Růžičkové každý měsíc chybí 1 922 korun. Některé položky v inkasu i nájem tak mnohdy platí až se zpožděním.

"Abych to zvládla, vařím si jídlo ve větším hrnci na několik dní. Ve středu jsem si například od řezníka odnesla 40 dek masa, které mi v guláši vystačí zřejmě ještě do příštího týdne," vysvětlila žena, jak vypadá její stravování. "Měla jsem navíc dva infarkty, mám problémy s tlkem a ledvinami, denně spolykám sedm prášků." Doporučenou nízkobílkovinovou dietu důchodkyně nemůže dodržovat, ani kdyby chtěla, je totiž drahá.

Vy byste se pro tisícovku neohnul, Kalousku. Pro mě je to jmění

Podobně na tom jsou i jiní důchodci, kterým dal deník prostor. Josef (78) z Prahy tvrdí, že kdyby mu nevypomáhala dcera, skončil by na ulici - důchod má totiž sice sedm tisíc ale šest z toho jde na jeho nájem. "A přitom jsem čtyřicet let dřel na stavbách, takže jsem tohle město prakticky postavil," podotkl.

"Pane ministře Kalousku, zkuste byť jen týden žít jako já, a už vás ty pitomé a zlé nápady přejdou," vyzvala ministra Marie (87) z Mikulova. "Už téměř nemohu chodit, nakoupit mi trvá hodinu a půl, z důchodu mi po odečtení všech výdajů zůstane ani ne tisícovka, a to šetřím, kde můžu. Vy byste se pro tisícovku na zemi asi ani neohnul!"

Chtějí ušetřit? Ptá se politiků Milena (70) z Pardubic - tak to ať nás rovnou odvezou do krematoria.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…