Bum. Očkovaní nad 60 let se budou testovat v práci. Plus neočkovaní

18.11.2021 14:08

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po mimořádném jednání vlády o protikoronavirových opatřeních potvrdil, že jeho kabinet souhlasí se zavedením restrikcí inspirovaných Bavorskem, které neočkovaným zamezí přístup k mnoha službám a nebudou moci například chodit do restaurací. Rovněž avizoval zavedení plošného testování ve firmách a příspěvků, jejichž výše by měla být stejná jako na jaře. Testování ve firmách se má týkat i očkovaných zaměstnanců nad 60 let.

Bum. Očkovaní nad 60 let se budou testovat v práci. Plus neočkovaní
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
Babiš na konferenci uvedl, že se bavorským modelem inspirovali, ale „není to bavorský model“. Potvrdil, že jeho vláda tak zavede restrikce, jejichž hlavní součástí bude, že k prokázání bezinfekčnosti bude uznáváno pouze očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci v uplynulých 180 dnech. Testy se už uznávat nebudou a výjimku budou mít zejména děti a rozočkovaní občané.  

Dále premiér hovořil o testování ve firmách. Legislativní rámec povinnosti testování se má rozhodnout zítra, již předem ovšem Babiš informoval o zavedení podpůrných programů, které už existovaly v minulosti. „My firmám přispějeme, jak jsme to dělali i nedávno,“ řekl končící ministerský předseda.

Pro vstup do zaměstnání bude potřeba potvrzení o očkování, prodělání nemoci či test, ten si bude zaměstnanec moci udělat i na místě. „Bude to platit pro všechny typy firem, státní organizace i pro obce,“ řekl k tomu ministr průmyslu, obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (za ANO).

Pravděpodobně podle Havlíčka zítra Babišův kabinet schválí, že se povinnost testování ve firmách rozšíří i na očkované osoby starší 60 let.

Vláda v demisi bude podle Babiše jednat také o ošetřovném či o příspěvku během izolace.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) včera uvedl, že model, který neočkovaným zamezí přístup k mnoha službám a nebudou moci například chodit do restaurací, je podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) jakousi „motivací“.

Končící premiér apeluje, že jediné řešení aktuální situace je očkování. „Ta situace je vážná, my znovu opakujeme a prosíme všechny, aby se očkovali, je nezpochybnitelné, že neočkovaní mohou mít velké problémy,“ zdůraznil.  „Základ je v očkování. Je to jediná cesta, jak ochránit život našich spoluobčanů,“ dodal.

Problém v souvislosti s proočkovaností podle Babiše je, že jsou senioři zavaleni velkým množstvím „dezinformací na sítích“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…