Buranství, odsoudil publicista Velebovu akci na podporu Zemana

10.11.2014 9:01

Publicista Vladimír Kučera se na stránkách MF Dnes pustil do polemiky s „aktivní svitou“ prezidenta Zemana, v jejímž čele stojí předseda SPO Jan Veleba. Ta podle něho mobilizací venkova proti „pražské kavárně“ vrhá zemi zpět do bolševických časů, a způsob, jakým to činí, nese jasné rysy buranství.

Buranství, odsoudil publicista Velebovu akci na podporu Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

„Velmi se to podobá zneužívání lidského nepochopení bolševickými manipulátory, ubohý způsob `třídního boje`, jak si ho vykládal minulý režim. Vzpomeňme časů, v nichž pojem `intelektuál` zněl jako urážka,“ vytanulo Kučerovi na mysli, když sledoval poslední počiny Zemanových příznivců, kteří se tím vymezovali proti prezidentově kritice.

Podle něj je tato metoda velice buranská. „Buran, pohrdavý výraz přejatý z němčiny, užívali kdysi měšťané vůči lidu selskému. Mají-li někteří venkované pocit, že to beze zbytku platí stále, mýlí se. Buranem zve se v moderních časech spíše člověk, který se neumí chovat, hulvát, sprosťák, hrubián užívající odpuzujících způsobů,“ tvrdí publicista. Buranem tedy může být někdo z chaloupky pod horami i z pražského činžáku, ba z hradu či zámku, jelikož chová-li se jako buran, je buran, ať má jakoukoliv adresu, vzdělání či zaměstnání.

„Není pro mne nikdo odjinud než z Prahy automaticky hloupým buranem. A já pro něho stejně tak nechci být nabubřelým buranským Pražákem. Tuhle hru na studenou občanskou válku pana Veleby nehraji. Věřím, že bych byl k některým prezidentovým výrokům a činům kritický, i kdybych byl z Horní Dolní,“ uzavírá Kučera. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…