Bursík odchází od zelených. Vadí mu jejich posun doleva

23.08.2013 14:59

Bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík opouští svou stranu. Uvedl, že mu vadí posun zelených doleva.

Bursík odchází od zelených. Vadí mu jejich posun doleva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Martin Bursík byl dvakrát ministrem životního prostředí a krátce vedl také Ministerstvo školství. Ve vládě Mirka Topolánka zastával i funkci vicepremiéra.

Zelení se podle Bursíka ženou do široké levicové fronty, jejímž architektem je prezident Miloš Zeman. "Účast SZ v takové frontě považuji za zradu základních hodnot, na kterých strana stojí," uvedl Bursík k rozhodnutí o vystoupení ze strany. "Většinu politické práce v SZ v tomto roce jsem se pokoušel přesvědčit vedení strany o tom, aby přehodnotilo posunu SZ doleva, protože strana je pak oprávněně považována za spojence ČSSD, KSČM, SPOZ a Zemana," uvedl.

Rovněž mu vadí, že Strana zelených opakovaně odmítla jeho návrhy usnesení, kterým by strana odsoudila krajské koalice ČSSD s KSČM a odmítla se podílet na vládě opřené o komunisty. "Založením antikomunista, nemohu setrvávat ve straně, v jejímž vedení nelze dosáhnout jasně deklarovaný odpor ke spolupráci s komunisty," oznámil.

Bursík v tiskovém prohlášení naznačil, že by chtěl dál působit v politice. "Hodlám nadále pracovat ve prospěch ekologických a liberálních témat, avšak na půdorysu nekomunistické demokracie," sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…