Bushův útok na Irák byl správný, píše Šafrovo fórum. Chápal prý věci, které Obamovi unikají

26.12.2015 19:47

Redaktor Jan Martínek se na serveru SvobodnéFórum.cz zabývá analýzou, proč se George Bush podle něj nemýlil ve svém tažení na Irák.

Bushův útok na Irák byl správný, píše Šafrovo fórum. Chápal prý věci, které Obamovi unikají
Foto: Archiv
Popisek: Irák

„Měl jsem George W. Bushe jako prezidenta vždy rád. Kdo se o americkou politiku trochu více zajímá, ví, že to byl charizmatický a charakterní státník, který si s výzvami své doby většinou dost dobře poradil. Jeho projev po atentátech 11. 9. považuji za jeden z nejlepších, které jsem osobně slyšel. A i to, co je mu nejvíce vyčítáno, údajné nenalezení zbraní hromadného ničení v Iráku, již bylo mnohokrát vyvráceno a uvedeno na pravou míru,“ píše a odkazuje se na komentář Hannese Steina zveřejněný 20. 12. 2015 v Die Welt.

George Bush byl podle Martínka vysmívaným politikem, nazývaným nevzdělaným hlupákem, lhářem i válečným zločincem. Nyní ale podle něj, dříve než současná plíživá světová válka vstoupí do své další fáze, je třeba se zamyslet nad tím, v čem měl pravdu. 

„G. W. Bush zcela jasně rozpoznal, že jsou spolu arabské diktatury a islámský fundamentalismus propojeny na principu spojených nádob. Na první pohled to nemusí být patrné, neboť diktátoři Arabského poloostrova – od Saddáma Husajna přes Háfize al-Asada po Husní Mubáraka – v minulosti vždy zdůrazňovali, jak smýšlejí pokrokově, moderně a sekulárně,“ píše. George Bush podle Martínka chápal, že nemůže bojovat proti jednomu, aniž bojuje s druhým. „Chápal lépe než jeho předchůdci (a i lépe než jeho následovník), že to na Blízkém východě nemůže fungovat dalších 20 let stejně jako doposud, že se tamní status quo rozpadá a nečinnost není žádným řešením,“ poznamenává.

Zároveň si také všímá toho, že Bushovi došlo, že válka mezi Izraelem a Palestinci není jediným blízkovýchodním konfliktem. 

„S islamofoby a xenofoby dneška neměl tento prezident naprosto nic společného. Chtěl vést ‚válku proti teroru‘, žádnou válku proti muslimům – z morálních i praktických důvodů: G. W. Bush porozuměl tomu, že diktátoři a teroristé mohou být poraženi, pouze pokud proti nim povstanou i muslimští Arabové,“ uvádí Martínek a tvrdí, že Bush chtěl postavit svět, který díky svobodě zvítězí na všech frontách.

„Bylo hloupostí kriminálních rozměrů, že do Iráku nevyslal žádnou armádu, ale jen její předvoj, bylo od základů špatné, že považoval Putina za spojence v tažení proti teroru. Porušení lidských práv, ke kterým došlo v počáteční fázi této války, bylo více než zločiny – byly to obrovské chyby. Ale jistých chyb by se George W. Bush nikdy nedopustil. Například by ihned viděl, že vražedný Asadův režim a Islámský stát jsou jen dvě strany téže falešné mince. A věděl by také, že kdo se spojí s Íránem, Putinem a Bašárem al-Asadem, žene miliony sunnitských Arabů fundamentalistům přímo do náruče,“ uzavřel napůl kriticky redaktor.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…