Byl úplně mimo. Kdo přivedl Babiše jr. do Ústí? Paroubek odkazuje na dění před 15 lety

03.09.2021 19:58

„Zákeřný útok na Andreje Babiše prostřednictvím jeho syna, který je prostě – slušně řečeno – mimoň, musí každý slušný člověk odsoudit,“ vyjádřil se k včerejšímu incidentu v Ústí nad Labem expremiér Jiří Paroubek. Že je Babiš junior zcela zdráv, nevěří. „Je, řekněme to slušně, úplně mimo. Potřeboval by zřejmě naléhavě pomoc lékaře,“ míní. Tvrdí, že vítr prý fouká „od pravice, stejně jako v roce 2006“. Babiš ale ukazuje na levicové kruhy.

Byl úplně mimo. Kdo přivedl Babiše jr. do Ústí? Paroubek odkazuje na dění před 15 lety
Foto: Twitter Andreje Babiše juniora
Popisek: Setkání Andreje Babiše s jeho synem.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí
Paroubek ve svém komentáři kromě samotného incidentu rozebral i volební program hnutí ANO. Upozornil, že dle něj jsou plány strany pod vedením premiéra Babiše neproveditelné. Slib hnutí, že se průměrná penze zvýší z letošních necelých 16 tisíc korun na 20 tisíc korun, pokládá Paroubek, vzhledem k fiskální situaci státu, za neproveditelný.

„Tisíc korun nárůstu v průměru na každého důchodce měsíčně představuje každoročně zhruba 35 mld. korun nárůstu ve výdajích státního rozpočtu. Takže za celé volební období to bude nejméně 140 mld. Kč. To není reálně dosažitelné. Samozřejmě, že pro mě jako pro důchodce je rajská hudba, poslouchat takové chimérické melodie. Ale...“ podotkl ke slibům, které nyní seniorům nabízí Babiš před volbami. Babiš se podle něj „jen populisticky vyhýbá nepříjemným tématům“, jako je zvyšování daní.

Co jej ale na mítinku premiéra zcela zaskočilo, byl příchod jeho syna. To považuje za „fialový hnus“. „Přivést na zahájení kampaně do Ústí – jaksi mimochodem – syna A. Babiše, aby narušil celý mítink, je něco, co silně zavání hyenismem,“ zaznělo od expremiéra.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Že je Babiš junior zcela zdráv, nevěří. „Ve svých veřejných vyjádřeních Babiš ml. v Ústí zdůrazňoval, že byl právě vyšetřen jakýmsi zahraničním psychologem a ten prý zjistil, že je normální. No, podle toho, co jsem viděl včera v televizi a soudě podle mluvy Babiše ml., tento mladý muž je, řekněme to slušně, úplně mimo. Potřeboval by zřejmě naléhavě pomoc lékaře.“

Syna ministerského předsedy podle jeho mínění „popásá režisér Klusák“, který jej po celou dobu doprovázel a vše zachycoval na videonahrávku.

Dle Paroubka „zejména strany pravice používají jakékoliv prostředky k tomu, aby podle možnosti zničily svého politického protivníka“. „Ne porazily, ale zničily. Já sám jsem to zažil těsně před volbami do Sněmovny v roce 2006, kdy vlastně stejné politické kruhy ‚zajistily‘ zveřejnění zcela lživé tzv. Kubiceho zprávy. Ta byla snůškou drbů, lží a nechutných polopravd, z nichž se později vůbec nic nepotvrdilo. Také já jsem byl v této zprávě obviňován z nechutných trestných činů, z pedofilie a z praní špinavých peněz,“ vzpomíná na zprávu, která se mimo jiného zabývala i šetřením vraždy Františka Mrázka a možného napojení případu na některé členy ČSSD, které se nakonec vyšetřovatelům nepodařilo potvrdit.

Podle bývalého šéfa vlády je „podstata problému úplně stejná teď jako před lety“. „Stejně jako v roce 2006, tak i nyní je pravice již osm let od moci a za každou cenu se k ní chce vrátit,“ myslí si o včerejší události.

Něco jiného si myslí ovšem i sám předseda vlády Andrej Babiš, jenž ukazuje spíše na lidi z levicových kruhů. Babiš pro televizi Nova řekl, že si myslí, že jeho syn je „rukojmím“ Klusáka. „Já jsem viděl, že můj syn se na všechno ptá: Víťo, můžeme? Tomu příběhu, že tam byli náhodou, nikdo neuvěří,“ podotkl. Jeho potomkem prý má manipulovat „skupina podvodníků“, včetně šéfredaktora serveru Forum24 Pavla Šafra. Šafra – jenž měl také v minulosti jako Babiš junior problém s policií, když se s policisty začal hádat poté, co jej přistihli za volantem pod vlivem – označil premiér za „psychopata“.

Babišův syn včera dorazil na zahájení volební kampaně na Větruši v Ústí nad Labem a po nalezení svého otce se prodral do hloučku přítomných novinářů. „Tati, ahoj, otec, tady Andrej mladší. Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce, který mě vyšetřil. Jak se cítíš, vidět mě?“ zvolal na premiéra, který jen těžko hledal slova.

„Proč jsi mi ublížil, i s tím Rusem Protopopovem? Budu se bránit a budu bojovat,“ pokračoval Babiš junior s odkazem na Petra Protopopova, který podle šetření novinářů odvezl v roce 2017 Andreje Babiše mladšího proti jeho vůli na Krym okupovaný Rusy.

Babiš junior se několik let pohyboval v letectví až do chvíle, kdy se u něj – podle tvrzení premiéra – projevila duševní nemoc. Dva měsíce před podáním trestního oznámení v kauze Čapí hnízdo jej policisté nalezli u krajnice dálnice D1 a jeho stav měl vyžadovat hospitalizaci. Babiše juniora museli při zadržení policisté spoutat; později však tvrdil, že šlo o „legraci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…