Byli nacisté krajní pravice, nebo levice? Německá ambasáda v Brazílii tvrdila to první, vyvolala bouři nevole

23.09.2018 10:25

Brazilci jsou ve varu, hádaji se s Němci o to, zda nacisty ztotožnit s levici, či krajní pravicí. Vše se spustilo poté, co německá ambasáda zveřejnila video, v němž připomíná hrůzy holokaustu a upozorňuje, že nacisté patřili ke krajní pravici. Rozlícení Brazilci, kteří naopak tvrdí, že nacisté náleží k politické levici, promptně zaplavili vlnou kritiky facebookový účet neměcké ambsády, informoval server iDNES.cz.

Byli nacisté krajní pravice, nebo levice? Německá ambasáda v Brazílii tvrdila to první, vyvolala bouři nevole
Foto: wikipedia.org
Popisek: Adolf Hitler na vrcholu své moci

Video, které Němci zveřejnili na svém Facebooku, už zhlédlo 800 000 lidí. Německé velvyslanectví v něm vyzdvihuje, že „Němci se neskrývají před svou minulostí“ a jsou „od útlého věku vedeni k tomu, aby přijali nacistickou historii své země“. Někteří Brazilci říkají, že nacistický vůdce Adolf Hitler zastával levicovou ideologii. Nejvice je proto naštvalo prohlášení Němců, že nacisté patřili ke krajní pravici.

Jsou totiž toho názoru, že její název Národně socialistická německá dělnická strana (NSDAP) dokazuje, že její stoupenci byli zastánci levice. Kromě toho se mezi diskutujícími objevili také Brazilci, kteří popírali holokaust. Masové vyvražďování Židů označili za abolustní podvod.

Na takové tvrzení se poté rozhodla reagovat i samotná německá ambasáda s tím, že nejde o žádný podvod, ale fakta. „Holokaust je historický fakt, o kterém existují důkazy a svědectví na mnoha místech Evropy,” reagovalo důrazně velvyslanectví na jeden z komentářů.

Svůj pohled na věc připojil i vědec Kai Michael Kenkel, podle kterého je národní socializmus v Brazílii v posledních letech stále častěji označován za levicové hnutí. A to především představiteli pravicových stran. „V Brazílii panuje zažitá představa, že národní socializmus patří k levici, protože obsahuje slovo ‚socializmus‘,“ uvedl v rozhovoru pro Deutsche Welle s tím, že spojovat nacisty a socialisty je podobné, jako tvrdit, že Německá demokratická republika či Korejská lidově demokratická republika byly doopravdy demokratickými státy.

Celý konflikt nabírá na obrátkách před blížící se prezidentskou volbou, jejíž první kolo odstartuje 7. října. Celou kampaň doprovází výrazné zklamání voličů, které zapříčinilo šíření falešných zpráv, extrémní politická rétorika či pokus o atentát na pravicového kandidáta Jaira Bolsonara. Právě jej přitom kritici často označují za nacistu kvůli jeho krajně pravicovým a nacionalistickým výrokům.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…