Bylo to perverzní, ulevil si v HN komentátor kvůli Zemanovým medailím

30.10.2013 8:53

Petr Fischer ve svém komentáři pro Hospodářské noviny kritizuje výběr osobností prezidenta Miloše Zemana, kterým předal státní vyznamenání. Největší problém má s vyznamenáním Františka Čuby. To, že ocenění spolu s ním neváhali přijmout i dva uznávaní filozofové, Erazim Kohák a Václav Bělohradský, označuje Fischer za dokreslení perverznosti celé události.

Bylo to perverzní, ulevil si v HN komentátor kvůli Zemanovým medailím
Foto: red
Popisek: Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání (28. 10. 2013)

Předávání vyznamenávání a řádů by se podle Petra Fischera nemělo nikdy proměnit v exhibici osobních preferencí a náklonností, protože státní vyznamenání uděluje jedincům za jejich zásluhy stát, nikoli osoba prezidenta. Má se tak dít z pohledu většiny. "Nejsou to medaile prezidentovy, nýbrž státní, přestože samotný úkon a rozhodnutí leží na nejvyšší státní hlavě," podotýká autor komentáře.

Za nejvíce kontroverzní osobnost, která získala ocenění, považuje Fischer bývalého ředitele JZD Slušovice Františka Čubu. Ten prý určitě nebyl oceněn za budování svobodné demokratické společnosti. "Nezbývá než Čubovo vyznamenání chápat jako poklonu Miloše Zemana 'slušovickému zázraku', dílu socialistického hospodaření," píše Fischer. Pokud se prý Zeman oceněním Čuby neklaněl k hybridu podnikatelského socialismu, existuje vysvětlení jediné, a to řád pro přítele. A stejně Fischer chápe i ocenění pro exministra Miroslava Grégra.

Zeman se postavil zákonu

Prezident prý tedy v tomto případě jednal proti dikci zákona, který ukládá, že řády a vyznamenání se mají udělovat s ohledem na všechny. "To, že se na tuto zvůli dívali hned dva oceňovaní filozofové (Kohák a Bělohradský), je jen dokreslením perverznosti celé události," píše ostře Fischer pro HN.

"Filozof se stává užitečným idiotem pervertující moci, chce-li ukojit vlastní ješitnost, anebo když je nadutě přesvědčen, že vládce dokáže svým přemýšlením ovlivnit," dodává autor komentáře a uzavírá jej slovy Nietzscheho, který varoval před sňatkem filozofie s politikou, které pro vlastní slávu a nadutost  přehlížejí libovůli moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…