Být progresivní je dobré, řekl šéf BBC. A už se to hasí

26.02.2024 12:43

Glosátor na sociálních sítích Toby Daniel Moorsom Young, zakladatel organizace na obranu svobody slova Free Speech Unon se po čase znovu přihlásil o slovo. Tentokrát upozornil na slova ředitele BBC, která vyšla najevo na jedné z uniklých nahrávek. „Být progresivní“ je něco, na co by zaměstnanci „měli být hrdí“, uvedl generální ředitel BBC.

Být progresivní je dobré, řekl šéf BBC. A už se to hasí
Foto: Wikipedia
Popisek: Recepce při vstupu do BBC

Tim Davie, generální ředitel britské veřejnoprávní BBC, se nechal slyšet, že „být progresivní“ je něco, na co by zaměstnanci „měli být hrdí“.

Toby Young promlouvá

Podrobnosti k výroku uveřejnil server The Telegraph. Věta měla zaznít při on-line setkání se zaměstnanci britské veřejnoprávní stanice. Zdůraznil prý, že BBC byla ve svém pokrytí „spravedlivá a technicky vyvážená, pokud jde o nestrannost“ a netrpěla „stranickou politickou zaujatostí“. Zaměstnanci BBC podle něj odvádějí „na cestě po laně kulturních válek“ dobrou práci.

V reakci na zjištění deníku Telegraph mluvčí BBC řekl, že generální ředitel myslel progresivní „ve vztahu k oblastem, jako jsou technologické změny vedené trhem“ a že „jakýkoli jiný výklad je špatný“.

Bývalá ministryně vnitra serveru téhož listu řekla, že před BBC teď stojí řada otázek, na které je třeba odpovědět.

„Veřejnost očekává, že tato vysílací společnost financovaná daňovými poplatníky bude nestranná, vyvážená a spravedlivá. Ale tato nejnovější odhalení ukazují, že jsou posedlí prosazováním liberální metropolitní elitářské agendy, kterou většina země neschvaluje,“ uvedla.

Lídr UK Reform, britské reformní strany Richard Tice, byl ještě důraznější. „Komentáře Tima Davieho potvrzují, jak hluboce je v BBC zakořeněna levicová ideologie. Tyto komentáře dokazují, že BBC není vhodná pro daný účel a měla by být transformována.“

„BBC, včetně jejího generálního ředitele, dominuje progresivní skupinové myšlení. Zdá se, že lidé z BBC jednoduše nechápou, že ne každý sdílí jejich názory a že pro sociální konzervativce je konsenzuální názor BBC na sociální otázky a koncepty jako ‚rozmanitost‘ sám o sobě kontroverzní,“ poznamenal k tématu bývalý novinář BBC Robin Aitken.

Aitken také řekl, že „přímo odporuje základnímu poslání BBC, kterým je přesně odrážet všechny odstíny názorů, nejen ty progresivní“.

Podle své Královské charty, předložené parlamentu v roce 2016 a podléhající aktualizované rámcové dohodě v roce 2022, se BBC zavázala „odrážet širokou škálu témat a perspektiv napříč našimi výstupy jako celek a ve vhodném časovém rámci tak, aby nebyl žádný významný myšlenkový proud nedostatečně zastoupen nebo vynechán.“

„Odpovědět na otázku, jak se BBC může zbavit ‚wokeismu‘ tím, že bychom měli být hrdí na to, že jsme progresivní a různorodí, je zjevné. Tim nechápe, že tyto názory jsou sporné a nesdílí je mnoho našich diváků,“ řekl serveru listu The Telegraph zdroj zevnitř BBC. „Bohužel tento politicky naivní postoj je v BBC rozšířený,“ dodal.

Mluvčí BBC slova generálního ředitele podal jinak. „Generální ředitel určitě mluvil o řízení BBC přes výzvy kulturních válek.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…