Bývalí ředitelé Národního divadla popírají porušování zákona

19.08.2013 20:28

Bývalí ředitelé Národního divadla (ND) v Praze Jiří Srstka a Ondřej Černý nesouhlasí s výsledky auditu, jenž podle současného ředitele ND Jana Buriana ukazuje, že se při odměňování zaměstnanců porušoval zákoník práce. Podle zprávy se v divadle, jehož roční rozpočet činí přibližně miliardu korun, například obcházela mzdová regulace nebo se porušovaly povinnosti při placení daní a zdravotního a sociálního pojištění.

Bývalí ředitelé Národního divadla popírají porušování zákona
Foto: Redakce
Popisek: Odvolaný ředitel Národního divadla Ondřej Černý

Systém odměňování spočívá ve stanovení pracovního úvazku uměleckých zaměstnanců ND počtem představení a u orchestru počtem takzvaných frekvencí, tedy představení a zkoušek, uvedl dnes v prohlášení adresovaném ČTK Srstka, který systém na konci 90. let připravil. Vycházel ze systému, který fungoval v ND v období první republiky.

"Je totiž nesmyslné uplatňovat na uměleckých zaměstnancích požadavek zákoníku práce v tom smyslu, že jejich pracovní povinnost je 40 hodin týdně. To totiž v uměleckém provozu, zvláště pak operním, není ani objektivně možné. Kromě jiného si lze těžko představit, že Eva Urbanová bude zpívat 40 hodin týdně nebo hornista bude na lesní roh troubit po stejný čas. Eva Urbanová by přišla o hlas a hornista o nátisk," uvedl Srstka.

Chybné, zavádějící a účelové závěry

Zákoník práce podle Srstky tehdy umožňoval, aby se množství požadované práce normovalo takzvanou spotřebou práce, kterou bylo možné vztáhnout nejen k hodině práce (návazně úkolová mzda), ale i k jinému času (v tomto případě k měsíci). Podle Buriana ale není možné zaměstnance divadla, kteří stejnou práci vykonávají na základě pracovního poměru, platit ve stejném měsíci ještě jiným způsobem, tedy třeba navíc na základě autorského zákona.

Podle bývalého šéfa ND Ondřeje Černého, kterého z funkce odvolala ministryně kultury před rokem, bylo vše v pořádku a závěry, které se objevily v médiích, považuje za "chybné, zavádějící a účelové". "Systém odměňování zaměstnanců připravoval tehdejší ředitel Srstka po konzultacích s ministerstvy práce a kultury. Kontrolní orgány nikdy nekonstatovaly porušení zákona," sdělil.

V komisi hodnotící audit zasedli daňový poradce František Hodan, ekonomická ředitelka Jihočeského divadla Jana Dvořáková, náměstkyně plzeňského divadla Anna Baxová a advokáti Jana Kollrossová, Ludvík Rösch a Milada Škvainová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…