Bývalý guvernér ČNB vzpomíná na návštěvu Francie: Paříž upadá. Vidíte problémy s migranty

30.06.2017 15:12

Před rokem odešel Miroslav Singer z postu guvernéra České národní banky. Dnes pracuje pro holding pojišťovny Generali a je spokojen. Mohl pracovat i jinde, v Rozvojové bance Rady Evropy se sídlem v Paříži, ale prý mu to není líto, že tam na konec nepracuje. Při svých cestách do Paříže totiž viděl, jak Paříž upadá. Viděl problémy s migranty.

Bývalý guvernér ČNB vzpomíná na návštěvu Francie: Paříž upadá. Vidíte problémy s migranty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vítězný oblouk v Paříži

„Párkrát jsem tam kvůli té práci jel a uvědomil jsem si, že Paříž dost upadá. Je tam výjimečný stav, chodí tam vojáci se samopaly, je méně opravená, na vlastní oči vidíte problémy s migranty. Prostě, pocit z Paříže je smutný, Francouzi jsou v takové krizi, že už začínají i s turisty mluvit anglicky. Naopak na Praze vidíte, že se jí daří,“ prozradil v rozhovoru pro páteční MF Dnes Singer.

Možná právě kvůli tomu zažila francouzská politická scéna nedávno zemětřesení, prezidentské volby vyhrál nováček Emmanuel Macron a Národní shromáždění opanovala jeho nová strana. Zavedené strany totálně propadly. Především Socialisté musí zpytovat svědomí. Přitom ekonomika roste a z toho by podle Singera měli profitovat a profitují především slabší ekonomiky eurozóny.

„Je to konec jedné éry a je jen s podivem, že k takovým výměnám elit nedošlo dříve. Byla tu velká recese, krize eura, a generace politiků, která ten systém předtím vytvořila, strašně dlouho zůstávala, jako by se nic nedělo. Koneckonců, na úrovni Evropské unie stále máte pocit, že jsme museli jít od úspěchu k úspěchu, když se podíváte, kdo ji vede,“ pokračuje bývalý guvernér.

V rozhovoru také prohlašuje, že nikdo z našich politiků se příliš nehrne do přijímání eura. Proč? Protože naše ekonomika je stabilní i s korunou. Česká národní banka skrze ní může pozitivně ovlivňovat celou ekonomiku, takže by lidé vlastně ušetřili jen cesty do banky nebo do směnárny, pokud bychom přiljali euro. Odpadly by nám transakční náklady, ale podle Singera se nabízí otázka, zda je to dost pro přijetí evropské společné měny.

„Lidé tuší, že země, která má v zásadě solidní makroekonomický rámec, by s eurem asi moc navíc nezískala. Uspořila by transakční náklady při výměně měny a náklady kurzového zajištění, ale přišla by o možnost provádět optimální měnovou politiku. Němci na tom byli podobně a do eurozóny se moc nehrnuli, protože z ní už neměli co získat. Hrnuli se tam Řekové, Italové, Belgičani, všichni, kdo si říkali: Prima, teď nebudeme muset každých deset let škrtat tři nuly z cen a tisknout nové bankovky,“ podotýká Singer. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…